ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Uzmini, kur tas ir?


Publicēts: 14.05.2008

Pienācis laiks atkal pavingrināt pelēkās šūnas un uzminēt, kur Saules sistēmā ir noftografēts šīs nedēļas attēls. Visai neparasti objekti... Varbūt kāda Saturna vai Jupitera vētru sistēma? Tikpat labi varētu būt kādas struktūras uz sasalušajiem milzu planētu pavadoņiem. Varbūt alas uz Marsa? Vai tomēr vecā, labā Zeme? Padomājiet un turpiniet lasīt!

Tātad... pareizā atbilde ir... vecā, labā Zeme.

Šos mākoņu virpuļus netālu no Aļaskas nofotografēja no starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS). Tie ir tā sauktie fon Karmana mākoņu virpuļi, kas nosaukti Teodora fon Karmana vārdā. Fotogrāfija tapa 15. ekspedīcijas laikā, 2007. gada 23. maijā. Tika izmantota Kodak DCS760C fotokamera.

Fon Karmana virpuļi rodas vējam saduroties ar kādu šķērsli, piemēram, salu, mainot virzienu un ātrumu. Tādejādi rodas vēja virpuļi, kas atspoguļojas mākoņos.

Konkrētajā gadījumā mākoņu kustības izmaiņas radās Aleutu salu iespaidā. Kad valdošais vējš saduras ar salu, izmaiņas plūsmā izpaužas kā pretēja virziena virpuļu rašanās vēja plūsmas virzienā uz salas iekšieni. Virpuļu rotācijas virziens ir mainīgs - viens virpulis rotē pa labi, nākamais pa kreisi.

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!