ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ratu riteņa galaktika


Publicēts: 5.10.2009

Aptuveni 500 miljons gaismas gadu attālumā Tēlnieka zvaigznāja virzienā ir saskatāma interesanta galaktiku grupa. Lielākā no šīm galaktikām ir atpazīstama ar savu neparasto formu. Tā ir Ratu riteņa galaktika, kuras šķērsizmērs ir aptuveni 150 000 gaismas gadu.

Galaktikas ārējo malu veido jaunu, spožu un masīvu zvaigžņu gredzens. Gan neparasto formu, gan ārmalē notiekošo zvaigžņu dzimšanu ir izraisījusi kosmiska sadursme ar mazāku galaktiku, kas izgājusi cauri lielākajai. Zvaigznes šādās sadursmēs "cieš" ārkārtīgi reti, toties galaktikas struktūras gravitācijas mijiedarbības rezultātā var tikt izmainītas ļoti būtiski.

Tiek uzskatīts, ka pirms sadursmes, kas notika aptuveni pirms 200 miljoniem gadu, Ratu riteņa galaktika ir bijusi tāda pati spirālveida galaktika kā mūsu Piena Ceļš. Šobrīd šī galaktika tiek klasificēta kā lēcveida galaktika. Ja uzmanīgi izpēta attēlu, tad redzams, ka galaktika pamazām atgūst spirālveida formu - redzami zari, kas plešas no centrālās daļas.

Ratu riteņa galaktika ir ļoti spēcīgs rentgenstaru avots, pateicoties daudzajiem rentgenstaru avotiem ārmalas gredzenā. Veidojoties masīvām zvaigznēm, tās savu dzīvi beidz kā supernovas, aiz sevis atstājot neitronu zvaigznes vai melnos caurumus. Daļa no šiem melnajiem caurumiem atrodas dubultzvaigžņu sistēmās. Vācot materiālu no otras zvaigznes, melnie caurumi kļūst par spēcīgiem rentgenstarojuma avotiem.

Šīs nedēļas attēls ir vairāku kosmisko observatoriju kopdarbs - GALEX (zilganais), Habla teleskops (zaļganais), Spitzera teleskops (sarkanais) un Čandras rentgenstaru observatorija (violetais tonis).

Izvilkumi no pareizo atbilžu klāsta:

  • Tā ir Cartwheel galaktika.
    Attēlā redzams īsts kokteilis. Autori ir veseli četri teleskopi un NASAs "photoshopisti".
    1. Galaxy Evolution Explorer's Far Ultraviolet detector (zilais);
    2. Hubble Space Telescope's Wide Field and Planetary Camera-2 (zaļais);
    3. Spitzer Space Telescope's Infrared Array Camera (sarkans);
    4. Chandra X-ray Observatory's Advanced CCD Imaging Spectrometer-S (violets)
    NASA attēlu publiskoja 2009.gada aprīlī.
     
  • Šis ir projekta GALEX ietvaros iegūtais "riteņa galaktikas" attēls sintezētās krāsās. Gaišzilie toņi ir kosmiskā aparāta Galaxy Evolution Explorer (palaists 2003.gada 28.aprīlī) iegūtais ultravioletās spektra daļas attēls. Zaļais nāk no Habla (redzamā gaisma), sarkanais no Spitzera (infrasarkanais), bet purpurkrāsa - no Chandras (rentgena diapazons). "Riņķis" ir izveidojies galaktiku sadursmes rezultātā radušos perturbāciju dēļ; vaininieks nav īsti skaidrs, bet domājams, ka viena no pārējām šeit redzamajām galaktikām. "Riņķis" ir milzīgs - tā diametrs pārsniedz mūsu galaktikas diametru un tik tālu perifērijā intensīva zvaigžņu veidošanās līdz šim vēl nav novērota. Neparasts ir arī rengenstaru sadalījums. Parasti avoti ir saistīti ar melno caurumu galaktikas centrā, taču šeit tādu ir kāds ducis.
    Arī agrāk bija redzētas šī veidojuma bildes, taču neizdevās noskaidrot, kādam NGC numuram tas atbilst (bet šķiet, ka tas nebija NGC objekts). Kur tas atrodas... nu ļoti tālu :) 420 milj. gaismas gadu, Skulptora zvaigznājā.
    Avoti:
    http://www.nasa.gov/mission_pages/galex/galex-20060111.html
    http://www.msnbc.msn.com/id/10777295/
    Par Galex arī: http://www.galex.caltech.edu/about/overview.html
     
  • Attēlā redzama Cartwheel Galaxy ESO 350-40. Attēls ir veidots apkopojot datus no četriem teleskopiem: Chandra, Galaxy Evolution Explorer, Hubble un Spitzer!
    Tā atrodas 500 miljonu gaismas gadu attālumā - skulptora zvaigznājā! Tās diametrs ir aptuveni 150 000 gaismas gadi un rotācijas ātrums 217 km/s :)
    Savu interesanto formu galaktika ieguvusi pirms aptuveni 200 miljoniem gadu, kad blakus galaktika tai iztriekusies cauri! Vairāk varam palasīt, piemēram, šeit: http://en.wikipedia.org/wiki/Cartwheel_Galaxy
    Pilns attēls: http://homepages.wmich.edu/~korista/stargal-images/cartwheel_galaxy-xuvvismidir.jpg
     
  • Tā ir Ratu riteņa (? Cartwheel) alaktika, kuru var redzēt Skulptora zvaigznājā. Tā atrodas 500km attālumā, Skulptora zvaigznājā. Kādreiz tā bija tāda pati spirālgalaktika kā mūsu Piena ceļš, bet pēc sadursmes ar mazāku galaktiku, tikai "sabojāta". Mazā galaktika izgāja lielākajai cauri un sacēla baigos "putekļus" aiz sevis, jeb gāzu un putekļu triecienvilni, kas šobrīd piešķir galaktikai šo dīvaino izskatu.
    Attēls ir mainītās krāsās, salikts no Galaxy Evolution Explorer Tālo ultravioleto viļņu detektora (zilā krāsā); the Habla Platleņķa un Planētu kameras-2 redzamajā gaismā (zaļā krāsā); the Spitzera infrasarkanā masīva kameras (IRAC) 8 mikronu viļņa garumā (sarkanā krāsā); un Čandras Uzlabotās lādiņsaites matricas attēlošanas spektrometru masīva instrumenta (violetā krāsā). Nepretendēju uz precīzu instrumentu tulkojumu :D
    Protams, vikipēdijā var izlasīt daudz vairāk.
     
  • Attēlā redzama Cartwheel galaktika. Attēls veidots no 4 uzņēmumiem (multiwavelenght view): 1.rentgenstaru, kas uzņemts ar Chandra rentgenstaru observatorijā (violets), 2.ultravioletais - GALEX (zils); 3.redzamās gaismas – ar Halba kosmosa teleskopu (zaļš) un 4.infrasarkanais - ar Spitzer kosmosa teleskopu (sarkans).
    Cartwheel galaktika (arī zināma kā ESO 350-40) ir lēcveidīga galaktika apmēram 500 miljonus gaismas gadu attālumā. Tā ir apmēram 150 000 gaismas gadu šķērsgriezumā. Novērtētā masa ar 2,9-4,8*109 saules masas un tā rotē ar 217km/s lielu ātrumu.
    Kādreiz galaktika bija normāla spirālgalaktika, līdzīgi kā Piena ceļš, pirms tā pārcieta tiešu sadursmi ar mazāku līdzgaitnieci apmēram 200 miljonu gaismas gadus atpakaļ. Kad tuvumā esošā galaktika ietriecās Cartwheel galaktikā, sadursmes spēks radīja spēcīgus satricinājuma viļņus. Pārvietojoties ar lielu ātrumu satricinājuma viļņi izmeta gāzi un putekļus, radot zvaigžņu uzliesmojumus apkārt galaktikas centra daļām, kuras vēl bija neskartas.
    http://homepages.wmich.edu/~korista/stargal-images/cartwheel_galaxy-xuvvismidir.jpg
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cartwheel_galaxy
    http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=a&id=3847
     
  • Objekts: Ratu Riteņa galaktika, ESO 350-40
    Zvaigznājs: Skulptors
    Attālums: ~500 mlj. gaismas gadi
    Koordinātes: RA:00h 37m 41.1s Dec:-33° 42′ 59″
    Dotais attēls ir sintētisku krāsu kompozīts no Galex, HST, Spitzer un Chandra rentgenstaru uzņēmumiem. Parasti galaktikām ir viens vai divi spoži rentgenstaru avoti, saistīti ar matērijas krišanu melnajā caurumā, bet šai galaktikai tādu ir ap 12. Šī galaktika ir labs piemērs, kas notiek, kad divas galaktikas saduras. Šinī gadījumā viena no attēlā redzamajām mazajām galaktikām "iznira" cauri "Ratu Ritenim" un radīja pamatīgu jaunu zvaigžņu radīšanas bumu.
    http://www.nasa.gov/mission_pages/galex/galex-20060111.html

 

Interesantie varianti:

  • Gadījumā tie nav Lielie vai Mazie Greizie Rati?

Rezultāti:

Dalībnieks Nedēļas punkti Rudens punkti Gada punkti
Cydonia

3

15 99
Zinta 3 11 85
Jānis Z - - 84
Jānis J 3 12 80
Agnese 3 15 79
Valdis A 3 6 74
Nelabojams 3 15 68
Ģirts - - 61
Andris P - - 58
Indzha 3 9 53
Dany

3

13

39

Kristaps B

3

3

38

Holmss - - 30
EJ1987 3 6 26
Māris S 3 6 26
Mareks K

-

-

22

Ilmars 007 - - 22
Marchello

-

-

22

Guntars R

-

5

18

Kio - 5 17
Agris

-

3

14

Marks

-

5

12

Gatex

3

12

12

Jevgēņijs - - 9
Nilis

-

-

9

Raitis - - 8
Ainārs P

3

3

8

Ēriks - - 7
Valdis V - - 6
Rolands - - 6
Wersoo

-

-

5

Rihards

-

4

5

Mārtiņš - - 4
Dainis - - 3
Roberts B

-

-

3

Māris G

-

-

3

Guntars - - 2
Sintija

1

1

1

Ilgvars

-

-

1

Reinis

-

-

1

Kristaps A

-

-

1

Artūrs

-

-

1

Džūlija - - 1
Edgars - - 1
Krišjānis

-

-

1

Jānis E

-

-

1

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!