ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Noķert vēju


Publicēts: 14.09.2009

2001. gada 8. augustā startēja Genesis - pirmais mēģinājums noķert Saules vēju. 2004. gada 8. septembrī zonde atgriežas Zemes atmosfērā un, galarezultātā, ar aptuveno ātrumu 300 km/h ietriecas Jūtas tuksnesī.

Lai arī lielākā daļa paraugu bija sabojāti, zinātniekiem izdevās "sakasīt" aptuveni 0,4 miligramus vērtīgā materiāla. Šī bija pirmā zonde, kas nogādāja uz Zemi paraugus, kas iegūti no vietas, kas atrodas tālāk nekā Mēness.

Zonde kosmosā pavadīja 1127 dienas, no kurām 884 vāca Saules vēja daļiņas dažādos punktos ap Zemi. Kopumā nolidoti aptuveni 32 miljoni kilometru.

Izvilkumi no pareizo atbilžu klāsta:

  • Attēlā redzama Genesis paraugu kapsula, kas 2004 gadā nokrita Jūtas tuksnesī (Utah desert), atgriežoties no misijas uz sauli!
    Avārijas iemesls izrādījās gravitātes sensori, kas bija iemontēti otrādi (nepareizi).
    Raksts: http://www.spacetoday.org/SolSys/Sun/Genesis.html
    Attēls: http://www.spacetoday.org/images/SolSys/Sun/Genesis/GenesisBuried.jpg
     
  • Šeit attēlota īsta kosmiskā katastrofa un īsts lidojošais šķīvītis. Misija "Genesis" startēja 2001. gadā un "pendelējās" pa sarezģītu orbītu ap Zemes-Saules librācijas punktiem, lai savāktu Saules vēja daļiņas, kosmiskos putekļus, u.c. 2004. gada 9. septembrī kosmiskais aparāts atgriezās uz Zemes. Tas nolaidās pārāk ātri, jo izpletnis neatvērās, bet mēģinājums 190kg smago aparātu pārtvert ar helikopteriem neizdevās. Tomēr kapsulas, kurās atradās daļiņu uztvērēji pēc trieciena ar 160km/h ātrumu pret zemi nebija dehermetizējušās un turpat ceturtdaļmiljardu USD izmaksājušās misijas laikā iegūtie paraugi par laiki bija izpētei derīgi.
    Avoti:
    http://genesismission.jpl.nasa.gov/gm2/mission/index.htm
    http://www.astronet.ru/db/msg/1199875
     
  • Genesis misija startēja 2001.gada 8.augustā, trīs gadus vāca "Saules vēju", un 2004.gada 8.sepembrī atgriezās uz Zemes. Bija paredzēts ka tā nolaidīsies lēni, ar izpletni, un lai būtu pavisam maigi, gaisā dežūrēja divi helikopteri ar holivudas kaskadieriem, kuriem vajadzēja izpleti pārķert pirms tas sasniedz zemi. Diemžēl kļūmes dēļ izpletnis neatvērās un nulles ātruma vietā Genesis ietriecās Jūtas tuksnesī ar ātrumu 300 km/h. Sterilā vidē sargātās paraugu plates bija sadauzītas drumslās un aplipušas ar tuksneša smiltīm. Daudziem par lielu pārsteigumu, arī šajos apstākļos, daudzus paraugus tomēr izdevās atgūt. Un vēl, paraugu izpētes gaitā izrādījās, ka lielāku ļaunumu paraugiem ir nodarījuši materiāli pašas zondes un tās izgatavošanas procesa, nevis tuksneša smiltis.
    ps. atceros, kā šo dramatisko nolaišanos skatījos tiešajā. redzi un netici. skaties un neko nevari izdarīt. a viņa tik krīt un krīt, kamēr ietriecas.
     
  • Objekts: Genesis (spacecraft)
    Misija: 8. Augusts, 2001 – 8. Septembris, 2004
    Misija: Pirmais mēģinājums 'saķert' Saules vējus riņķojot ap Sauli un pēc tam atgriezties uz Zemes ar visiem saķertajiem vējiem
    Attēls: Neveiksmīga Genesis (spacecraft) atgriešanās uz Zemes 8. Septembris, 2004
    Misijas Morāle: NASA saskatījusies LV multiplikācijas filmu Suns Funs un Vējš – un izdomāja to modernizēt Suns Funs un Saules Vējš
    „... Pūt, Pūt, Pūt vēl. Vai tu izpūti jau visu? – prasīja Suns Funs
    Nē man vēl iekšā vajag būt
    Tad Pūt
    Tā ir māksla – teica Vējš
    Kad kāds spēlējas – vienalga, skurstenī vai lapās – tad nevajag viņu traucēt. Vējš tikai gatavojas spēlēt
    Tā viņš spēlējas, spēlējas, kamēr sāk spēlēt ...”
    Nu, re, NASA ar Genesis (spacecraft) iztraucēja vējam spēlēties ... un dabūja ko pelnīja ...
     
  • Tas objekts ir Genesis kapsula, kas atgriežoties mājās no Saules materiāla ievākšanas misijas, izpletņa neatvēršanās dēļ nogāzās tuksnesī Jūtā, ASV, uz Zemes. Bilde foķēta kā reizi pirms 5iem gadiem (mīnus pāris stundas bildes ievietošanas brīdī). Genesis zondi palaida 2001. gada augustā un tā ķēra Saules vēja daļiņas, lai noskaidrotu, no kā īsti ir veidota Saule. Lai gan bija plānota lēna piezemēšanās ar izpletni, liela daļa no daļiņu uztvērējiem bija neskarti, jo zinātieki bija rēķinājušies arī ar šāda varianta iespējamību. Kapsula uz Zemi nogādāja 0,5mg materiāla.

 

Interesantie varianti:

  • Repše piezemējies:)))

Rezultāti:

Dalībnieks Nedēļas punkti Rudens punkti Gada punkti
Cydonia

3

6 90
Jānis Z - - 84
Zinta 2 2 76
Jānis J 3 3 71
Agnese 3 6 70
Valdis A - - 68
Ģirts - - 61
Nelabojams 3 6 60
Andris P - - 58
Indzha 3 3 47
Kristaps B

-

-

35

Holmss - - 30
Dany

3

4

30

Mareks K

-

-

22

Ilmars 007 - - 22
Marchello

-

-

22

EJ1987 - - 20
Māris S - - 20
Guntars R

3

3

16

Kio - - 12
Agris

-

-

11

Jevgēņijs - - 9
Nilis

-

-

9

Raitis - - 8
Marks

1

1

8

Ēriks - - 7
Valdis V - - 6
Rolands - - 6
Wersoo

-

-

5

Ainārs P

-

-

5

Rihards

3

4

5

Mārtiņš - - 4
Dainis - - 3
Roberts B

-

-

3

Māris G

-

-

3

Gatex

3

3

3

Guntars - - 2
Ilgvars

-

-

1

Reinis

-

-

1

Kristaps A

-

-

1

Artūrs

-

-

1

Džūlija - - 1
Edgars - - 1
Krišjānis

-

-

1

Jānis E

-

-

1

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!