ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Neparastais Japets


Publicēts: 2.03.2009

Šis objekts tiek dēvēts par Saules sistēmas Iņ-Jaņ, melni balto, labā un ļaunā personifikāciju. Daži uzskata, ka tas pat nav dabīgas izcelsmes objekts un salīdzina to ar Death Star (Nāves zvaigzne), kas redzama filmā Star Wars (Zvaigžņu kari). Jāatzīst, Japets ir ļoti dīvains un unikāls pavadonis, no kura jūs varētu redzēt Saturnu visā godībā.

Japets ir Saturna trešais lielākais pavadonis, kuru 1671. gadā atklāja Džovanni Kassīnī, kurš arī pamanīja, ka pavadonim ir gaišā puse un tumšā puse. Astronomam par godu tumšā puslode tiek saukta par Cassini Regio. Sākotnēji šis pavadonis tika saukts par Saturnu V. Tikai 1847. gadā Džons Heršels to iesaka nosaukt par Japetu, saglabājot saistību ar sengrieķu Titānu, kurš mitoloģijā ir Japeta tēvs. Pārsvarā visu ģeoloģisko struktūru nosaukumi atrodami episkajā franču poēmā Rolanda dziesma.

Japets pārsvarā ir veidots no ledus. Tikai 20% ir cieti ieži. Pavadonis ir unikāls ne tikai ar savu krāsu, bet arī ar ekvatoriālo rievu (3D brilles vajag), kuras dēļ Japetu salīdzina ar valriekstu. Šī noslēpumainā struktūra ir aptuveni 1300 kilometrus gara, 20 kilometrus plata un aptuveni 13 kilometrus augsta, vietām sasniedzot pat 20 kilometrus. Tā atrodas tumšās puses centrālajā daļā. Pirmo reizi to nofotografēja Cassini 2004. gada 31. decembrī. Patlaban nav zināms kādēļ šī rieva ir izveidojusies. Daļa cilvēku uzskata, ka tas ir citplanētiešu darbības apliecinājums - "Ķīnas mūris" kosmosā. Kā pierādījums tam kalpojot Artūra Klarka "Kosmiskajā odisejā" aprakstītais citplanētiešu monolīts. Rakstniekam esot bijusi pieeja slepenai informācijai, kuras izcelsme meklējama ārpuse Zemes. Pēc LHC celtniecības aizsākšanas aizsākās runas, ka rieva uz Japeta patiesībā esot ārpuszemes civilizācijas daļiņu paātrinātājs, kura uzdevums ir radīt tārpeju uz citu visuma reģionu. Konspirāciju teoriju cienītājiem lieti noderēs bijušā NASA konsultanta Ričarda Hoglanda pētījumi, kuros arī atrodam salīdzinājumus ar Nāves zvaigzni. Katrā ziņā Nibiru nobāl Japeta priekšā.

Japeta tumšā un gaišā puse ir ļoti atšķirīgas. Tumšās puses albedo ir 0,03 - 0,05, bet gaišās puses - 0,5 - 0,6. Arī redzamais spožums būtiski atšķiras - gaišā puse ir 10,2, bet tumšā - 11,9 lieluma. Šīs atšķirības izskaidro kādēļ Džovanni Kassīnī regulāri "pazaudēja" Japetu Saturna austrumu pusē, līdz ieguva labāku teleskopu.

2007. gada 10. septembrī Cassini palidoja garām Japetam 1000 kilometru attālumā un zinātnieki ieguva daudz vērtīgas informācijas. Abas puslodes ir klātas ar krāteriem. Pārejas zonās varēja novērot tumšā un gaišā materiāla sajaukumu jeb dalmācieša plankumus, kas bija redzami arī pagājušās nedēļas "Uzmini kur tas ir" attēlā. Šī pārlidojuma laikā tika nofotografēti arī Japeta "Himalaju" kalni pārejas zonā.

Kas gan ir tumšais materiāls un kādēļ veidojas tik perfektas asas malas? Tiek uzskatīts, ka ledus un tajā esošās vielas sublimējas no relatīvi siltākās tumšās puslodes un nosēžas gaišajā pusē un polārajos reģionos, veidojot plankumus. Tādejādi varētu izskaidrot kādēļ plankumiem veidojas tik kontrastainas malas, kā arī kāpēc to biezums ir tik izcili plāns - tikai daži desmiti centimetru. Sākotnējais tumšais materiāls, pateicoties kuram aizsācies šis cikliskais sublimācijas process, iespējams nāk no cita pavadoņa. Tā varētu būt Fēbe, kuras materiāls ir nonācis uz Japeta vadošās puses to ievērojami satumšinot.

Interesantie varianti:

  • Marss, dziļas alas lavas laukā uz ziemeļaustrumiem no Arsia Mons
  • Tie gadījumā nav krāteri uz Marsa???
  • Tas ir Marss. Pols apspīdēts ar saules stariem, gāzes izspiežas caur sniegu
  • Mimas mēness
  • Saturna pavadonis Mimas

Rezultāti:

Dalībnieks Nedēļas punkti Ziemas punkti Gada punkti
Jānis Z 3 24 37
Cydonia 3 24 35
Andris P 3 23 31
Zinta - 17 27
Jānis J 3 21 24
Valdis A 3 21 23
Ģirts 1 18 21
Agnese 3 16 21
EJ1987 3 14 17
Nelabojams - 9 16
Kristaps B

3

14

14

Māris S - 7 13
Ilmars 007 3 7 12
Jevgēņijs - 9 9
Kio - - 7
Ēriks - 7 7
Indzha - 6 7
Valdis V - 6 6
Raitis - 5 5
Holmss 3 3 5
Mārtiņš - - 4
Dainis - 3 3
Māris G

3

3

3

Guntars - - 2
Rolands - 1 2
Marks

 -

2

2

Džūlija - - 1
Kristaps A

 -

1

1

Edgars - - 1
Krišjānis

 -

1

1

Jānis E

 -

1

1

Nilis

1

1

1

Mareks K

1

1

1

Nākamais uzdevums jau trešdien, 04.03.2009!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!