ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēness jūras un upes


Publicēts: 16.02.2009

Agrāk domāja, ka uz Mēness ir jūras, ezeri un upes, ka tur, tāpat kā uz Zemes, aug koki, puķes un mīt dzīvnieki. Ne par velti tumšākās Mēness vietas nosauca par jūrām - Miera, Lietus, Skaidrības - tā ir tikai niecīga daļa no plašā ūdeņu klāsta, kas ir uz Mēness.

Vēlāk noskaidrojās, ka Mēness jūras ir milzīgi sacietējušas lavas lauki. Uz Mēness nav nedz ūdens, nedz koku, nedz augu, nedz arī dzīvnieku. Mēness virsma ir klāta ar dažāda biezuma regolīta slāni. Iespējams, ka vistumšākajos krāteros, kuros nekad nav iespīdējusi Saules gaisma, ir saglabājies ledus.

Laika gaitā uz Mēness tika atklāti dīvainas formas veidojumi, kas atgādināja izžuvušu upju gultnes. Šie "strautiņi" izraisīja plašas debates. Kā tie radušies? Vai tiešām tos nedzīvajā Mēness virsmā ir izgrauzis tekošs ūdens? Maz ticams. To pierādīja arī detalizētāka izpēte un Mēness grunts paraugi.

Mūsdienās populārākā teorija apgalvo, ka šie kanāli ir radušies, plūstot lavai. Apollo 15 astronauti, kuri nolaidās netālu no Hadley Rille, atklāja, ka šajos kanālos labi redzama slāņaina bazalta struktūra.

Viens no slavenākajiem kanāliem atrodas uz austrumiem no Mare Serenitatis, netālu no diviem krāteriem, kas nosaukti par godu sengrieķu un franču astronomiem, kā arī ne pārāk tālu no no PSRS zondes Luna 21 nosēšanās vietas. Šis kanāls, kas pazīstams kā "smaidošā seja" ir labi redzams Apollo 15 astronautu fotografētajos attēlos.

Tiek uzskatīts, ka kanāls veidojies, plūstot lavai. Gultne aizsākas krāterī, kurš varētu būt vulkāniskas izcelsmes. Kanāls atgādina tipisku lavas plūsmas izveidotu, gultni, kādas ir sastopamas arī uz Zemes. Kanālam ir paceltas ārmalas, kas varēja izveidoties, lavai plūstot pāri malai un straujāk atdziestot un izveidojot valni.

Uz augšu no "smaidiņa" atrodas sadursmes rezultātā radies krāteris, kas nosaukts sengrieķu astronoma Posidonius vārdā. Uz leju redzams franču astronoma Le Moņjēra vārdā nosauktais krāteris, kuru daļēji ir aizpildījusi lava. Le Moņjēra krātera dienviddaļā 1973. gada 15. janvārī nosēdās PSRS zonde Luna 21, kura uz Mēnesi nogādāja otru visurgājēju - Lunokhod 2.

Interesantie varianti:

  • Uz mēness redzami krāteri!
  • krāteris "Alphonsus" uz Mēness
  • krāteri Mēness dienvidu puslodē
  • Uz mēness redzami krāteri!
    krāteris "Alphonsus" uz mēness
    krāteri Mēness dienvidu puslodē
    Grieķu (Arystillus, Autolicus) un franču (le Verrier) astronomi liek domāt, ka attēlā ir fragments no Lietus jūras uz Mēness, visticamāk, no kāda kosmiskā kuģa vai aparāta uzņemts.

Rezultāti:

Dalībnieks Nedēļas punkti Ziemas punkti Gada punkti
Jānis Z 3 18 31
Cydonia 3 18 29
Zinta 2 17 27
Andris P 3 17 25
Jānis J 3 15 18
Agnese - 12 17
Ģirts 3 14 17
Valdis A 3 15 17
Nelabojams - 9 16
Māris S - 7 13
EJ1987 - 9 12
Ilmars 007 - 4 9
Jevgēņijs - 9 9
Kristaps B

3

8

8

Kio - - 7
Ēriks - 7 7
Valdis V - 6 6
Mārtiņš - - 4
Indzha - 3 4
Dainis - 3 3
Raitis - 3 3
Holmss - - 2
Guntars - - 2
Rolands - 1 2
Marks

2

2

2

Džūlija - - 1
Kristaps A

-

1

1

Edgars - - 1

Nākamais uzdevums jau trešdien, 18.02.2009!

Uzdevumu arhīvs

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!