ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kurp noved mūzika jeb Viljams Heršels


Publicēts: 27.07.2009

Viņš piedzima Vācijā, desmit bērnu ģimenē. Gan viņa tēvs, gan vectēvs bija mūziķi, līdz ar to arī bērni tika iesaistīti šajā nozarē. Viljams spēlēja čellu, oboju un ērģeles. Savas dzīves laikā viņš paspēja sarakstīt 24 simfonijas un daudz koncertu. Tomēr mūsdienās retais zina, ka Viljams ir mūziķis, retais ir dzirdējis kādu viņa skaņdarbu. Mūzika viņu noveda pie zvaigznēm un atpazīstamības.

Viljams Heršels ir viens no astronomijas titāniem. Viņa kontā ir Urāna un infrasarkanā starojuma atklāšana, neskaitāmi miglāju pētījumi, vārda "asteroīds" ieviešana. Heršels savas dzīves laikā uzbūvēja vairāk kā 400 teleksopus, no kuriem pazīstamākais ir 40 pēdu teleskops. Astronomijā viņš pamanījās iesaistīt arī savu māsu Kerolīnu, kas atklāja komētas un miglājus.

Lai arī Heršels bija zinātnes vīrs, viņam bija daži interesanti uzskati. Piemēram, Heršels domāja, ka visas planētas ir apdzīvotas, tai skaitā Saule.

Šobrīd Heršela vārdu nes arī viens no jaunākajiem ESA teleskopiem - infrasarkano staru observatorija.

Jūsu versijas:

  • Tātad williams Heršels atklāja Urānu (gaiši zilā lodīte) un zvaigzni Mu Cephei (Fonā)... un tā melnbaltā vecene varētu būt viņa māsa Karolīna ar ko viņs kopā strādāja. Tas tā kā būtu viss...
     
  • Kopīgs varētu būt Viljams Heršels (William Herschel).
    Attēlos ir Viljama māsa Karolīna Heršela (Caroline Herschel), kas viņam palīdzēja astronomijas atklājumos, kā arī pati šo to atklāja (zvaigznājus, komētas).
    Attēlots arī Urāns, kuru atklāja Viljams Heršels, dažos avotos minēta arī Karolinas palīdzība atklājot Urānu.
    Tāpat lielajā attēlā ir Garnet Star zvaigznājs. Augšpusē spožākā zvaigzne ir Mu Cephei, kuru par Garnet Star nosauca Viljams Heršels. (The prominent star at top is Mu Cephei, which was named the Garnet Star by William Herschel).
    http://starmatt.com/gallery/astro/ic1396.html
     
  • Manuprāt,runa ir par Viljamu Hēršlu (William Herschel, dzimis 1738. gada 15. novembrī, miris 1822. gada 25. augustā) bija Vācijā dzimis britu astronoms un komponists, kurš kļuva slavens ar to, ka atklāja planētu Urāns. Viņš atklāja arī infrasarkano starojumu un veica citus atklājumus astronomijā.Laika posmā no 1785. līdz 1789. gadam Viljams Heršels izgatavoja "40 pēdu teleskopu", kurš nākamos 50 gadus bija lielākais teleskops visā pasaulē.
    Attēlā redzamā sieviete ir Karolīna Lukrēcija Heršela(Viljama Hēršela māsa.Karolīna Lukrēcija Heršela bija pirmā sieviete,kura saņēma atzinību no karaļa Džordža III.Viņa aprēķināja savu un brāļa atklāto planētu orbītas,izveidoja brāļa atklātās planētas Urāna aprakstu.1786.gadā Heršela kļuva par pirmo sievieti,kura atklāja komētu.Kopumā viņa atklāja septiņas komētas.1828.gadā Karolīna Lukrēcija Heršela saņēma Karaliskās Astronomijas biedrības Zelta medaļu.
     
  • Subjektu sauksim par Sir Frederick William Herschel, 18-19 gs. britu astronoms. Bildēs redzam:
    > Sera Heršela māsa, Caroline Lucretia Herschel, arīdzan ievērojams 18-19 gs. astronoms.
    > Urāns, droši ka ievērojamākais sera Heršela atklājums. 1781.gads.
    > IC 1396 miglājs, saukts arī par Garnet Star Nebula. Ievērojama šai miglājā ir augšējā zvaigzne (Mu Cephei), ko sers Herschel's, pateicoties tās krāsai, nosauca par Garnet zvaigzni. M2 supergigants, lielāks par Jupitera orbitu, 350 000 reižu spožāka par Sauli, viena no spožākajām zvaigznēm Galaktikā.
     
  • Attēlā redzamie objekti: Urāns, IC 1296, Karolīne Heršela
    Kopīgās lietas:
    1. Urānu atklāja Viljams Heršels; Mjū Cepheus (dzeltenā zvaigzne iekš IC 1396) ir zināma kā Heršela granāta zvaigzne; Karolīne Heršela ir Viljama māsa. Kopīgā iezīme - Heršels (uzvārds).
    2. Urāna atklājēja, Viljama Heršela, vārdā ir nosaukts Mēness krāteris; IC 1396 atklājēja vārdā, Edvarda Emersona Bernarda, nosaukts Mēness krāteris; Karolīnes Heršelas vārdā nosaukts Mēness krāteris (C. Herschel); Kopīgā iezīme - Mēness krāteri, kas nosaukti astronomu vārdos.
    3. Tas pats, kas otrajā punktā, tikai ar asteroīdiem. Kopīgā iezīme - asteroīdi, kas nosaukti astronomu vārdos.
    4. Gan Karolīne, gan Viljams, gan Eduards Bernards novēroja Mjū Cepheus. Līdz ar to kopīgā iezīme ir šī gigantiskā zvaigzne (viena no lielākajām mūsu galaktikā).
    Šis nav tik viennozīmīgs. Ja parakātos vel, tad iespējams vel šo to kopīgu varētu atrast :).
    Itkā pirmais un pēdējais variants izklausās diezgan labi, bet arī tie krāteri un asteroīdi der.

"Končiņu" tabula:

Kas es esmu Šonedēļ savāktas Kopā savāktas
Agris

-

3

Ainārs P

3

3

Cydonia

3

12

Evita R

3

3

Guntars R

3

11

Ilmars 007

1

3

Indzha

-

4

Marchello

3

9

Nelabojams

-

6

Rihards

2

9

Roberts B

-

3

Valdis A

3

9

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: