ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Insekta krāteris


Publicēts: 19.01.2009

Aplūkojiet uzmanīgi attēlā redzamo objektu un padomājiet, ko jums tas atgādina. Kā būtu ar zirnekli? Šis neparastais veidojums ir atrodams tepat uz Zemes, Austrālijā, Kiberlijas apvidū. Aizvēsturiskais insekts atgādina par visumā lidojošo akmeņu briesmīgo spēku.

Konkrētais attēls ir tapis ar NASA Terra satelīta ASTER instrumentu 2000. gada 11. augustā. Attēla krāsas nav dabīgās. Ūdens, šajā gadījumā vairākas upes, ir melni zilganā krāsā. Augu sega - dažādu toņu sarkanais.

Gandrīz pašā attēla centrā atrodas Zirneklis. Ilgu laiku ģeologi lauzīja galvas, kas īsti ir šis veidojums. Tikai 1970tajos gados tika atrasti trieciena konusi, kas ir īpaši ģeoloģiski veidojumi, kas sastopami tikai meteoru un asteroīdu sadursmes vietās. Turpinot izpēti, sadursme ar ārpuszemes izcelsmes objektu šķita arvien ticamāka, jo par to liecināja deformētie nogulumiežu slāņi.

Zirnekļa krāteris atrodas ieplakā, kuras diametrs ir aptuveni 12 kilometri. Zirnekļa krāteris ir visai tipisks meteorīta sadursmes vietas paraugs. Tajā redzams centrālais pacēlums, kura diametrs ir aptuveni 500 metri. Radiālie veidojumi gan nav tipiska parādība meteorītu krāteros. Tā kā sadursmes vietā ir sastopami dažādi ieži ar atšķirīgu blīvumu un cietību, erozijas procesos irdenākie ieži ir noārdījušies ātrāk.

Tā kā veidojums ir visai asimetrisks, zinātnieki domā, ka objekts, kas ietriecies Zemē, ir lidojis ļoti slīpi, attiecībā pret virsmu no ziemeļu vai ziemeļrietumu puses. Daļa ģeologu uzskata, ka asimetrija ir radusies, pateicoties reģiona topogrāfijai, kas pastāvējusi pirms sadursmes.

Konkrēts krātera vecums nav noskaidrots, bet iespējamā sadursme varēja notikt pirms 900 līdz 600 miljons gadiem, laikā, kad uz Zemes valdīja globāls ledus laikmets. Ģeologi šo periodu mēdz dēvēt par "sniega bumbu".

Taivānas Formost-2 satelīta attēlā, kas tapis 2008. gada 1. aprīlī, redzams Zirnekļa krāteris dabīgās krāsās. Izšķirtspēja ir tik augsta, ka jūs varat atšķirt atsevišķus kokus un krūmus.

Interesantie varianti:

  • Lielais kanjons uz Marsa
  • Zeme, Himalaji
  • Gradnos krāteris Norvēģijā
  • Zentas Loginas glezna
  • Zeme, kaut kur pie Antarktīdas
  • Europa - Jupitera mēness
  • Arāla jūra
  • Kilimandžāro kalns Āfrikā

Rezultāti:

Dalībnieks Nedēļas punkti Ziemas punkti Gada punkti
Jānis Z 3 6 19
Cydonia 3 6 17
Zinta 3 6 16
Andris P 2 5 13
Māris S 2 5 11
Nelabojams - 3 10
Agnese 2 5 10
Ģirts 2 5 8
Kio - - 7
EJ1987 1 4 7
Valdis A 2 5 7
Jānis J - 3 6
Ilmars 007 - 1 6
Mārtiņš - - 4
Jevgēņijs - 3 3
Valdis V - 3 3
Holmss - - 2
Guntars - - 2
Indzha - - 1
Džūlija - - 1
Edgars - - 1
Rolands - - 1

Nākamais uzdevums jau trešdien, 21.01.2009!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!