ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tūkstošiem Marsa iekarotāju vēlas doties uz sarkano planētu


Publicēts: 18.04.2013

Vēl svaigā atmiņā atceramies stāstījumus par Marsu no pagājušās sestdienas StarParty pasākuma, tajā skaitā prezentāciju par privātajām iniciatīvām Marsa iekarošanas jomā. Un lūk – lai gan oficiāla pieteikšanās vēl nav pat sākusies, jau tūkstošiem potenciālo ceļotgribētāju ir iesūtījuši savus pieteikumus, ziņo Inspiration Mars Foundation pārstāvji.

Entuziastus neaptur apziņa, ka viņi būs iespundēti šaurā kapsulā ilgāk kā gadu, elpos pārstrādātu gaisu, ēdīs dehidratētu pārtiku un dzers attīrītus sava ķermeņa šķidros izdalījumus. Ja viņi nomirs, viņu sasalušos ķermeņus ieliks maisā, ja izdzīvos, viņus gaida ekstrēma atgriešanās Zemes atmosfērā ar 14,2 km/s lielu ātrumu.

Taču pieteikumi turpina pienākt.

Uzstājoties Nacionālajā kosmosa simpozijā (National Space Symposium) šā gada 11. aprīlī, Inspiration Mars Foundation pārstāvji informēja par plānotās pirmās cilvēka Marsa misijas gaitu.

„Līdz šim mēs neesam saskārušies ar kaut ko tādu, kādēļ projekta turpmākā virzība būtu apdraudēta, tās ir satriecošas ziņas”, teica Džeina Pointere (Jane Poynter), Inspiration Mars sadarbības partnera Paragon Space Development Corp prezidente.

Veidojot vēsturi

Pirmais kosmosa tūrists, miljonārs Denis Tito (Dennis Tito) šā gada februārī publiskoja savas organizācijas Inspiration Mars plānus cilvēku lidojumam uz Marsu.

Mērķis ir nosūtīt divus cilvēkus – vīrieti un sievieti, iespējams, precētu pāri, 501 dienu garā lidojumā līdz Marsam un atpakaļ. Lidojums plānots jau 2018. gadā. Nosēšanās uz Marsa gan nav paredzēta. 2018. gads nav izvēlēts nejauši, jo tajā gadā Zeme un Marss atrodas izdevīgās pozīcijās, lai veiktu šādu lidojumu. Tāpat 2018. gadā ir gaidāma zema Saules aktivitāte, kā rezultātā ceļotāji saņems mazāku starojuma devu lidojuma laikā.

Denis Tito pirmos divus gadus Inspiration Mars Foundation plāno finansēt pats no saviem līdzekļiem, turpmāko finansējumu piesaistot no privātiem ziedotājiem. Misija plāno izmantot komerciāli pieejamas kapsulas, raķetes un citu tehnisko nodrošinājumu. SpaceX kapsula Dragon ir viena no alternatīvām, taču Dragon vēl nav transportējis cilvēkus kosmosā.

„Ir vēl daudz nezināmo. Mēs negribam salikt visas olas vienā grozā”, Denis Tito teica intervijā portālam SPACE.com šā gada februārī.

„Vienkāršā” misija

„Misijas mērķis ir iedvesmot sabiedrību un ASV kongresu, lai tas atjaunotu tālā kosmosa iekarošanas plānus”, teica Tito Nacionālajā kosmosa simpozijā.

Lai pierādītu, ka cilvēki ir spējīgi pētīt tālākus kosmosa apgabalus, Tito un viņa komanda plāno vienkāršotu misiju – kosmosa kuģis palidos garām Marsam 161 kilometra attālumā no Marsa virsmas, neieejot Marsa orbītā un, protams, nenolaižoties uz virsmas.

„Tas ir kā bumerangs”, teica Tito, „ mēs to metīsim un tas atgriezīsies pēc 501 dienām.”

Sekojot vienkāršības principiem, lidojuma laikā nav arī paredzēti izgājieni atklātā kosmosā, kā arī nav paredzēti nekādi sarežģīti zinātniskie eksperimenti.

„Tomēr pati misija būs kā viens liels eksperiments”, teica Džonatans Klarks (Jonathan Clark), Inspiration Mars medicīnas jomas galvenā atbildīgā persona un bijušais astronautu komandas ķirurgs. Ekipāžas locekļi vāks bioloģiskos materiālus paši no sava ķermeņa un veiks to analīzi, tādā veidā vairāk uzzinot par ilgu kosmisko lidojumu ietekmi, īpaši kosmiskā starojuma ietekmi uz cilvēka organismu.

Lai cīnītos ar iespējamajiem radiācijas draudiem, projekta komanda izstrādā kosmosa kuģa aizsardzības vairogu, kosmosa laikapstākļu novērošanas sistēmas, kā arī izstrādā ar antioksidantiem bagātu pārtiku, kura palīdzētu cīnīties ar nevēlamiem radiācijas radītiem efektiem. Komandas locekļi būs jau dzīves pieredzi uzkrājuši cilvēki, tādejādi mazinot bažas par starojuma ietekmi uz reproduktīvo sistēmu.

Marsa astronauti būs arī personalizētās medicīnas pionieri. Zinātnieki plāno izpētīt katra indivīda proteīnus un genomu, lai nodrošinātu vispiemērotāko medicīnisko aprūpi ar minimālu pieejamo medicīnisko materiālu daudzumu lidojuma laikā. Ja kāds no astronautiem mirst lidojuma laikā, kosmosa kuģī būs nodrošināts vakuuma maiss, kurā ievietot mirstīgās atliekas un sasaldēt līdz nogādei uz Zemes.

Dzīvības nodrošināšana

„Apkalpes dzīvības uzturēšana būs vislielākais izaicinājums”, uzsvēra Tabers Makkallums (Taber MacCallum), Inspiration Mars galvenais tehnoloģiju vadītājs.

Ekipāžai būs jābūt spējīgai pašai risināt radušās problēmas lidojuma laikā. Elpošanu nodrošinās skābeklis, kuru iegūs no izelpotā oglekļa dioksīda un ūdens. Lidotāju pašu izdalītie šķidrumi tiks destilēti un filtrēti, izdalot no tiem ūdeni. Šādas tehnoloģijas jau eksistē un darbojas.

„Izvēlētajam pārim būs jābūt psiholoģiski izturīgiem un nosvērtiem”, teica Džeina Pointere (Jane Poynter). Šādai ilglaicīgai izolācijai no sabiedrības jau ir precedenti - viens no tiem ir Bisophere 2 projekts -  Arizonas universitātes eksperiments, kura laikā pati Pointere un Makkallums pavadīja divus gadus kopā ar citiem 4 cilvēkiem 1990. gados. Problēmas var rasties – depresija, garastāvokļa maiņas, pat halucinācijas. Tāpēc pareizā pāra izvēlei ir īpaša nozīme.

Cerēsim, ka Inspiration Mars Foundation un citu Marsa iekarošanas iniciatīvu plāni realizēsies un mums nebūs vairs tik ilgi jāgaida, lai saņemtu ziņas par veiksmīgu cilvēka lidojumu uz Marsu un jaunu kosmosa apvāršņu apgūšanu pilotējamo lidojumu jomā.

 

Rakstu pēc SPACE.com materiāliem sagatavoja Andis Zariņš

Komentāri

  1. cydonia tieši 18.04.2013 domāja šādi:

    lai cik bezjēdzīgs būtu šāds lidojums... es lidotu.
    pirmkārt mani varētu atturēt realitātes šova elements, otrkārt zinātnes trūkums.

    ps. Inspiration Mars nelido uz marsu, bet tikai gar marsu un tā ir fundamentāla atšķirība.

  2. Redaktors tieši 18.04.2013 domāja šādi:

    Domāju, ka homo simplicis nav liela starpība vai "uz", kas nozīmētu nolaišano, vai "apkārt" bez nosēšanās.Es nevarētu braukt, pārāk daudz saistību uz vecās Zemes, bet, ja nebūtu, droši vien, ka brauktu.

  3. Andis tieši 18.04.2013 domāja šādi:

    Varētu lidot kopā ar kādu budistu mūku, kurš pa ceļam pats būtu meditācijas stāvoklī, apmācītu arī mani. Samazinātos dzīvībai nepieciešamo resursu patēriņš un nebūtu jāsatraucas par garlaicību un citiem psiholoģiskajiem aspektiem :) Salocītos lotosa pozā un aiziet! Pie kam, nenospiestos sēžamvieta un kājas, kā tas ir ilgi sēžot lotosa pozā uz zemes :) Tākā es par. Tikai man arī patreiz ir nelielas bailes lidot ar lidmašīnu, ko es risinu ar lidostas bufetes apmeklējumu. A tur jau laikam nedrīkstēs...

  4. cydonia tieši 18.04.2013 domāja šādi:

    homo simplicis :)nav diži lielas starpības vai 500 dienas lidot zemes orbītā, vai 500 dienas lidot trajektorijā gar marsu.btw, budžets "gar marsu" vai "uz marsu" atšķirsies apmēram 100 reizes. daži miljardi pret tuvāk triljardam.

  5. nelabojams tieši 18.04.2013 domāja šādi:

    Ir diezgan skaidra pārliecība, ka cilvēkiem un cilvēcei vienkārši trūkst piedzīvojumu. Glābējs priekšā, glābējs pakaļā, drošības jostas, pamperi utt. Paskatieties krievu ekstremāļus - liekas, normāls cilvēks to var? Bet ir cilvēki, kuriem to VAJAG. Diemžēl piedzīvojumu iespējamība uz mūsu visumā apgūtās planētas ir palikusi tikai ar divām, uz sevi vērstām motivācijām - kaut ko pierādīt pašam sev (arī man piemītošs grēciņš) un iegūt publicitāti par jebkuru cenu. Gandrīz nav iespējami piedzīvojumi aiz jaunatklājumu alkām; tas nekas, ka vēsturē bieži aiz tā slēpās visai pragmatiskas lietas. Un te notiekošais vieš cerību. Lielas naudas koncentrēšanās aizrautīgu cilvēku rokās pamazām iegūst savu vietu, atbīdot no šī procesa nenormāli dārgās, neefektīvi strādājošās un uz politkorekti hipertrofētu drošību tendētās valdību organizācijas. Kuras turklāt diriģē nejēgas politiķi, kas savas karjeras dēļ "aizstāv" nodokļu maksātāju naudas izlietošanu stratēģiski daudz mazāk nozīmīgiem, bet labi skanošiem mērķiem. Tādējādi simtiem projektu ir jau nogremdēti, to skaitā tādi, kas būtu spējīgi ievērojami pavirzīt izziņas un tehnoloģiju robežas. Privātais vismaz var ar savu naudu darīt, ko grib. Lai labi izdodas!

  6. peleks tieši 18.04.2013 domāja šādi:

    njaaa 2 cilveeki,vellabaak viirs ar sievu,domaaju ka tur buus diezgan liels gimenes skandaals visa tripa garumaa, no pieredzes varu pastaastiit,ka pat nesleegtaa telpaa,jeb aaraa dabaa atrodoties ar vieniem un tiem pashiem cilveekiem, vini saak kaitinaat ;d

  7. linism tieši 19.04.2013 domāja šādi:

    Šis precētais pāris atpakaļ atgriezīsies jau trijatā...:)

  8. Andis tieši 19.04.2013 domāja šādi:

    :)
    Tur gan ir domāts ņemt tādus pavecākus, ar dzīves pieredzi un rūdījumu, tādus, kuriem jau ir bērni uz zemes. Jo pastāv risks, ka kosmiskā starojuma dēļ pie jauniem bērniem varētu arī vairs netikt.

  9. DM tieši 20.04.2013 domāja šādi:

    linism - NASA publicēja un krievi apstiprināja, ka sievietes kosmosā ir sterīlas. Tā kā ar šī brīža tehnoloģijam, trijatā neatlidos atpakaļ. Tas arī būtu šāda lidojuma pamatdevums, novērot kā cilvēki uzvedas tik garā ceļojumā, kā ietekmē radiācija.Sasniegums būtu milzīgs, atceresimies, ka arī pirmie AKS bija tranzīta iekārtas, kas palidoja gar mūsu kaimiņu planētam, bet aiz viņam uzreiz sekoja nākamas, jau nopietnakas. Manuprāt tāpat būtu arī šī līdojuma gadījumā. Ja izdosies, uzreiz būs nākamas iniciatīvas gan no valsts sektora, gan privātiem.

  10. G.O.S. tieši 22.04.2013 domāja šādi:

    Viens no pieņemākajiem variantiem, pēc manām domām,varētu būt, šī drausmīgā lidojuma, kandidātu vervēšana starp,uz mūžu ieslodzītajiem vieninieku kamerās,liela pieredze izdzīvošanai ekstrēmos apstākļos,savas vainas izpirkšana sabiedrības acīs, priekšlaicīgas atbrīvošanās iespējas un pēc materiāliem, tas būtu vairāk kā eksperiments uz lidojuma dalībniekiem, domāju daudz lētāk un prognozējamāk uz pozitīvu iznākumu.

  11. poseidons tieši 22.04.2013 domāja šādi:

    G.O.S. - prison planet..
    Vispār nebūtu diez ko prātīgi - jo plāni tomēr ir sūtīt arvien pieaugošu skaitu cilvēki, tāpēc vismaz kamēr nav "law enforcement" & redundance - vajag stabilus indivīdus.
    Jo ilgu laiku apstākļi tur būs tādi, ka viens dullais var visu koloniju nolikvidēt / vai pārņemt savā kontrolē..
    Tas tā - filoZofējot..

  12. Max tieši 27.04.2013 domāja šādi:

    Andrim laba ideja. Ja kads ir lasijis Vimanika Shastru, tad tur ka viena no svarigakam kosmonauta ipasibam tiek uzskatita augstaa garigaa attistiba. Butu labi, ja kosmiskie celjotaji butu muki un spetu ieiet samadhi stavokii.

  13. huhuns tieši 12.05.2013 domāja šādi:

    Nu tur vajag sūtīt miilas trijstūri no kautkādas apledojušas pasaules vietas :D tie tur sataisīs baigos pēcnācējus un tie nejutīs salu un aukstumu :D bet izbraucienu gada laikā kamōn! tur jebkurš varētu arī ir kas aizbrauc uz ārzemēm nevienu neredz un dzīvo vairākus gadus..
    biju domājis marsiņš ir tļāks :) pff






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!