ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Starptautiskās Asteroīdu dienas pasākumi Rīgā 30. jūnijā


Publicēts: 28.06.2019

Svētdien, 2019. gada 30. jūnijā no plkst. 12:00 līdz 21:00 Meteorītu muzejā Rīgā, Nīcgales ielā 3a jau piekto reizi tiks organizēti Asteroīdu dienas pasākumi visu vecuma grupu un zināšanu līmeņu interesentiem. Šogad Meteorītu muzeja apmeklētājiem būs iespējams apskatīt arī pašus jaunākos eksponātus, tai skaitā unikālus pilnīgi svaigus debess akmeņu fragmentus, kas nokrituši uz Zemes tikai pirms dažiem mēnešiem Kubā un Kostarikā. Rīga ir viena no vairāk nekā 2000 dažādām pasaules vietām, kur šogad tiks organizēti tematiski Asteroīdu dienas pasākumi.

Asteroīdu dienas kustība pasaulē un Latvijā aizsākās 2015. gadā, apmēram divus gadus pēc gadsimta lielākā meteorīta nokrišanas Čeļabinskā, izvērtējot tā radītos postījumus un liekot pārvērtēt mūsu civilizācijas kosmisko draudu riskus. Apzinoties šīs problēmas globālo nopietnību, ar ANO rezolūciju Asteroīdu diena tika pasludināta par ikgadēju starptautiski atzīmējamu notikumu. Par tās datumu tika izvēlēts 30. jūnijs, kas ir gadadiena 1908. gada Tunguskas katastrofai.

Šogad Rīgā Asteroīdu dienas laikā būs iespējams piedalīties zinātniskās diskusijās, noklausīties vairākus populārzinātniskus stāstījumus, vērot un apspriest Asteroīdu dienas TV sižetus, noskatīties NASA astronauta Gereta Reismena (Garrett Reisman) Asteroīdu dienai veltītās virtuālās Latvijas vizītes ierakstu, kas notika š.g. 22. maijā Latvijas Universitātes Zinātņu mājā, un diskutēt par dažādiem ar kosmosa izpēti saistītiem jautājumiem. Galvenais pasākuma temats būs asteroīdi un meteorīti, to iespējamie draudi Zemei un mūsu civilizācijai. Tiks izvērtēti arī pēdējā laikā presē izskanējušie asteroīdu sadursmes riski un to pārspīlējumi, analizēta kosmisko katastrofu bīstamība mazākā un lielākā mērogā tagad un nākotnē.

Latvijā Asteroīdu dienas izskaņā jau tradicionāli Meteorītu muzejā tiks demonstrēta vācu izcelsmes kinorežisora Grigorija Rihtera dokumentālā realitātes stilā uzņemtā mākslas filma “51 Degrees North” (“51 grāds uz ziemeļiem”). Bezmaksas seansa sākums plkst. 20:00, vietu skaits ierobežots.

No 27. jūnija līdz 2. jūlijam HD kvalitātē angļu valodā vairāk nekā 100 miljonu auditorijai visā pasaulē ar SES atbalstu tiks translēta īpašā Asteroīdu dienas TV programma. Tiks veidotas tiešās reportāžas un intervijas, notiks pieslēgšanās arī Latvijas Asteroīdu dienas kontaktpunktam Rīgā. Asteroīdu dienas TV programmu un translāciju internetā varēs skatīt vietnē asteroidday.org/broadcast-schedule.

Asteroīdu dienas kustības iniciatori 2014. gada nogalē bija astrofiziķis un grupas Queen basģitārists Braians Mejs (Brian May), nodibinājuma B612 vadītāja Danica Remija (Danica Remy), Apollo astronauts Rastijs Šveickarts (Rusty Schweickart) un vācu filmu producents Grigorijs Rihters (Grigorij Richters). Kustībai īsā laikā no dažādām valstīm pievienojās zinātnieki, astronauti, inženieri, finanšu un biznesa līderi, mākslinieki un daudzi citi idejas atbalstītāji. Pirmā Asteroīdu diena pasaulē un Latvijā tika organizēta 2015. gada 30. jūnijā. Vairāk par asteroīdu dienu lasiet asteroidday.org.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!