ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Smilšu kāpa apdraud Anakina Debesgājēja dzimtās mājas


Publicēts: 22.07.2013

Tunisijas tuksnesī izveidotās celtnes, Zvaigžņu karu varoņa Anakina Debesgājēja dzimtās mājas, apdraud migrējošās smilšu kāpas. Pilsēta Mos Espa Zvaigžņu karu sāgā atrodas uz planētas Tatuīnas, kura atrodas dubultzvaigžņu sistēmā. Kā zināms šīs sāgas cienītājiem, Anakins vēlāk kļuva par tumšo spēku pārstāvi, kuru tālākajās sāgas epizodēs mēs iepazīstam kā Dārtu Veideru.

Tā kā tuksnesī labu atskaites punktu ir maz, zinātnieki šīs ēkas izmantoja, lai analizētu migrējošo kāpu jeb barhānu pārvietošanās ātrumu.

Redzot kāpu pārvietošanos, ir skaidrs, kādēļ nevajag celt savu mājokli tur, kur sastopamas migrējošās smiltis. Barhānu pārvietošanās uz Zemes notiek aptuveni 10 reizes ātrāk nekā uz Marsa.

Vēja nestās smiltis veido paugurus, kuru lēzenā nogāze vērsta iepretim vēja virzienam, bet stāvā nogāze, kas veido tādu kā pusmēness formas ieloku, vērsta valdošo vēju virzienā. Ja reģionā ir izteikti valdošie vēji, barhāni ir lielisks veids, kā noteikt vēja virzienu.

Barhānu tipa kāpas ir novērotas arī uz Marsa un Saturna lielākā pavadoņa Titāna.


Ralfs Lorencs (Džona Hopkinsa Universitāte), Džeisons Bārnss (Aidaho Universitāte) un Nabils Gasmi (Suses Universitāte) 2009. gadā apmeklēja Mos Espa un jau tad atzina, ka daļu no filmēšanā izmantotajām konstrukcijām pārklāj smiltis.

Izmantojot satelītattēlus, kas tapuši dažādos gados, zinātnieki noteica kāpu pārvietošanās ātrumu. Barhāna pusmēnesim līdzīgais priekšgals pārvietojas ar ātrumu vidēji 15 metri gadā. Jau šī gada sākumā tas bija sasniedzis dažas no ēkām.

Kāpas turpinās savu ceļu un visticamāk, ka pēc laika pilsēta atkal iznirs no smiltīm. Cerams, ka neskarta.

BBC News

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!