ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pašam sava Saules sistēma


Publicēts: 10.04.2008

Šī ideja nav nedz jauna, nedz arī kaut kas tik dārgs, ko nevarētu realizēt ikviens no jums. Saules sistēmas modeļi pasaulē ir sastopami visai biezā slānī. Citur tie ir mazāki, citur lielāki, paštaisīti, pirkti, bet to galvenais mērķis ir likt apjaust ikvienam to kosmosa mazo kripatiņu, ko lepni saucam par Saules sistēmu.

Sāksim ar vienkāršāko un lētāko no variantiem - Saules sistēma 100 soļos.

Nepieciešams: 11 objekti, ar kuriem atzīmēsiet Sauli, planētas un Mēnesi. Ņemiet vērā, ka Plutons joprojām ir planēta mūsu sirdīs. Ja jūs uzskatat, ka Saules sistēmā ir tikai 8 planētas, tad būs vajadzīgi 10 objekti. Saulei varat izmantot nedaudz lielāku objektu.

Darba gaita: izvēlamies taisnu un pārredzamu vietu, kur varēsiet noiet 100 soļus. Noliekam maršruta sākumā Saules marķieri. Speram vienu soli un noliekam Merkura marķieri. Vēl viens solis un noliekam Venēru. Pasperam vēl vienu soli un šajā vietā noliekam Zemi un Mēnesi. Starp Zemi un Mēnesi jābūt jūsu mazā pirkstiņa platuma lielai atstarpei. Šis attālums ir tālākā vieta, kurp aizceļojis cilvēks. Viens solis un noliekam Marsa marķieri. Tad būs jāpaiet mazliet tālāk - 9 soļi līdz Jupiteram. Gredzenotais skaistulis Saturns atrodas vēl tālāk - 12 soļi aiz Jupitera. Nākamā planēta ir Urāns - 25 soļi aiz Saturna. Aiz Urāna seko Neptūns, kura marķieri jānoliek 28 soļu attālumā no Urāna. Nu un, ja aiz cieņas pret Klaidu Tombo Plutons jums joprojām ir planēta, tad, lai atzīmētu šī nelielā objekta vietu, jums jānoiet vēl 25 soļi.

Pagriezieties atpakaļ un mēģiniet ieraudzīt Zemi vai Sauli. Ja jūs vēlētos nolikt marķieri tuvākajai zvaigznei aiz Saules, tad jums nāktos nosoļot aptuveni 320 kilometrus.

Nakamais variants jau prasīs nelielus ieguldījumus - Saules sistēmas mēroga modelis.

Nepieciešams: Saules sistēmas objektu un distanču mēroga kalkulators un vēlme izgatavot objektus pareizos izmēros un izvietot pareizos attālumos. Projekta izmaksas būs atkarīgas no izvēlētā modeļa sarežģītības un daiļuma.

Darba gaita:

  1. Aizejam uz Saules sistēmas modeļa Interneta lapu un atrodam tajā kalkulatoru.
  2. Izdomājam Saules diametru. Jo mazāku izvēlēsieties Sauli, jo niecīgākas būs planētas. Piemēram, ja Saules diametrs būs tikai 10 cm, tad Plutona vietā nāksies uzzīmēt 0,1 mm lielu punktiņu. Tādēļ Saulei vēlams izvēlēties vismaz 50 cm diametru. Šādā gadījumā kopējais Saules sistēmas garums sastādīs aptuveni 2 km. Papildus šajā lapā varat apskatīt citu objektu relatīvos izmērus jūsu izvēlētajā mērogā.
  3. Tālāk jau ir vaļa jūsu fantāzijai un iespējām, lai realizētu Saules sistēmas modeli.

Piemēram, NJAA Saules sistēmas modelis, kas ir apskatāms ASV, Ņūdžersijas štatā, tika būvēts 3 gadus un tajā tika iesaistīti 50 cilvēki.

Vēl jau pastāv iespēja būt slinkam un pasūtīt gatavu Saules sistēmas modeli internetā. Piemēram, viens no jaunākajiem un interesantākajiem projektiem ir Eagelmoss 52 izdevumu komplekts, kur katrā nedēļas žurnālā iekšā atrodas jūsu nākamā miniatūrā Saules sistēmas modeļa detaļa. Katrā no žurnāliem vēl būs ievietota papildus informācija. Angliski, protams.

Lai jums jauks ceļojums pa Saules sistēmu!

Komentāri

  1. cydonia tieši 10.04.2008 domāja šādi:

    nekad neesmu atzinis plutona devalvēšanu. manuprāt, muļķīgs lēmums no sērijas, dažiem astronomiem nav ko darīt.

  2. aivjans tieši 11.04.2008 domāja šādi:

    varbut tikai nakotnes astronomiem tas liksies pienemami, bet manuprat Pluto izsvitrosana bija mulkiba.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!