ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pašam sava kosmiskā stacija


Publicēts: 7.03.2009

Lai arī garie ziemas vakari tūlīt, tūlīt būs beigušies un mājās negribēsies sēdēt nemaz, kā arī būs jārūpējas par personīgo labklājību, stādot kartupeļus, bietes un burkānus Rīgas parku teritorijā, tomēr jāsagatavojas uz to, ka būs arī kāda lietaina diena. Kādu brīdi atpakaļ rakstījām par Saules sistēmas izveidi, nu pienācis laiks ķerties pie grandiozāka un sarežģītāka projekta.

CSIRO Double Helix (Dubultspirāle) zinātnes klubs ir izveidojis Starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS) papīra modelīti. Ikvienam interesentam ir pieejamas instrukcijas šīs sarežģītās būves realizēšanai mājas apstākļos.

SKS ir vislielākais un sarežģītākais kosmiskais kuģis, kāds jebkad ir uzbūvēts. Simtiem kompāniju no 16 nācijām, kas izkaisītas 4 kontinentos apvienoja vairāk kā 100 000 cilvēkus šīs grandiozās būves radīšanai. Tā riņķo ap Zemi aptuveni 350 km augstumā ar ātrumu aptuveni 27 700 km/h. Zemei vienas dienas laikā SKS apriņķo 16 reizes.

SKS ir orbitāla stacija, kurā pastāvīgi dzīvo līdz trim astronautiem (šad tad vairāk), kuri veic dažādus eksperimentus mikrogravitācijas apstākļos. Doktors Maikls Fenečs no CSIRO vada zinātnieku komandu, kura pēta spēcīgas radiācijas ietekmi uz cilvēka DNS. Viņi meklē dažādus veidus kā šo kaitīgo efektu samazināt, tai skaitā arī ar īpašas diētas palīdzību.

Šis pētījums ir svarīgs arī tiem, kas dzīvo uz Zemes un tuvākajā laikā neplāno doties kosmosā, jo izrādās, ka noveceošanas process ir līdzīgs radiācijas izraisītajiem efektiem. CSIRO palīdz izstrādāt metodes, ar kurām iespējams noteikt, kuri cilvēki ir īpaši jutīgi pret radiāciju. Tas ir svarīgs faktors, plānojot ilglaicīgus lidojumus un misijas, lai komandā neiekļautu astronautus, kuriem ir ģenētiski iedzimts zemāks radiācijas izturības līmenis.

Bet nu ķersimies pie pašas būvēšanas. Kas jums būs nepieciešams? Pavisam elementāras lietas, kuras noteikti mājās atradīsiet - šķēres, līme, līmlenta jeb skočs, zīmulis,  izdrukāts papīra modelis (1.53 MB) instrukcijas (369.83 KB), diegs un ļoti daudz pacietības. Ja neesat īsti pārliecināts, ka saprotat angļu valodu pietiekami labi, sameklējiet kādu kompānijai, kurš piestrādās par tulku un instrumentu turētāju.

Paldies par ieguldīto darbu Double Helix kluba biedriem: Alfonso X Moreno, Liam Adamaitys, Millicent Burke, Gabrielle Tramby, Jasmine Leong un Mike McRae.

Kad būsiet izlasījuši instrukciju un pareizi izpildījuši visus 13 punktus, jums atliks tikai palaist savu SKS.

Physorg, Double Helix Science Club

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!