ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Olimpiskās lāpas ceļš tuvojas noslēgumam


Publicēts: 7.02.2014

22. Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā tiks iedegta olimpiskā uguns. Lāpa, ar kuras palīdzību uguns no Olimpijas (Grieķija) ir nogādāta līdz Fišta stadionam Sočos, ir veikusi vairāk nekā 60 000 kilometrus garu ceļu. Lāpa, pareizāk sakot, vairākas lāpas ir paviesojušās 2900 Krievijas pilsētās un ciemos, uznestas Elbrusa virsotnē un nogādātas Baikāla dzīlēs.

Miera, draudzības, cerības un savstarpējās sapratnes simbols ceļoja ar mašīnu, lidmašīnu, briežu pajūgu, vilcienu un pavisam neparastu transporta veidu - kosmisko kuģi Soyuz, kas devās uz ne mazāk nozīmīgu starptautiskās sadarbības simbolu - Starptautisko kosmisko staciju.

Olimpiskās lāpas nešanā iesaistījās vairāk nekā 14 000 cilvēki, tai skaitā kosmonauts Mihails Korņienko, kas nākamgad kopā ar NASA astronautu Skotu Kelliju dosies uz kosmisko staciju, lai pavadītu tur veselu gadu, Gagarina Kosmonautu apmācības centra direktors Sergejs Krikaļevs un pirmā sieviete kosmosā Valentīna Tereškova.

Olimpiskās lāpas visgarākais ceļojuma posms sākās 2013. gada 7. novembrī,kad Soyuz komandieris Mihails Tjurins, Riks Mastračio no NASA un Koiči Vakata no Japānas Komsosa aģentūras devās uz Starptautisko kosmisko staciju. Jau sešas stundas pēc starta Soyuz pietauvojās pie kosmiskās stacijas Rassvet moduļa. Pēc divām stundām Soyuz lūka tika atvērta un lāpa tika ienesta kosmiskajā stacijā.

Divas dienas vēlāk 37. ekspedīcijas lidojuma inženieri Oļegs Kotovs un Sergejs Rjazanskis iznesa lāpu atklātā kosmosā.

2013. gada 11. novembrī uz Zemi atpakaļ devās 37. ekspedīcijas komandieris Fjodors Jurčihins, NASA astronaute Kārena Naiberga un Eiropas Kosmosa aģentūras astronauts Luka Parmitāno. Kopā ar viņiem pēc dažām stundām Kazahstānas stepēs nolaidās arī olimpiskais simbols, lai turpinātu ceļu uz galamērķi - Sočiem.

Gluži tāpat kā lāpa, ar kuru tiek iededzināta Olimpiskā uguns, simbolizē saskaņu un labo gribu spēļu laikā, tāpat arī Starptautiskā kosmiskā stacija, kas ir viens no spožākajiem objektiem Zemes debesīs, ir starptautiskās sadarbības simbols, kas kalpo visai cilvēcei.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!