ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēness bagiju sacīkstes 2008


Publicēts: 8.04.2008

2008. gada 4. un 5. aprīlī, pelēkā un lietainā laikā, Alabamas štatā, Hantsvillas Visuma un raķešu centrā notika ikgadējais paštaisīto Mēness bagiju rallijs. Augstskolu un koledžu studenti no 20 ASV štatiem, Puertoriko, Kanādas, Vācijas un Indijas spolēja "mēness putekļos", rāpās pāri "krāteriem", lai nobrauktu aptuvnei 1 km garo distanci.

Komandu dalībniekiem ne tikai bija jānobrauc trase, pārvarot dažādus šķēršļus - krāterus, klinšu gabaliem nosētus laukumus, sacietējušas lavas plūsmas, stāvas nogāzes, putekļaino Mēness augsni un lietusgāzes radītu straumi, kas gan uz Mēness neesot sastopama, bet arī pašiem pirms tam jāuzbūvē bagijs. Lielākā daļa aparātu izturēja līdz sacensību beigām un tikai daži nopelnīja soda punktus. Komandas sastāvēja no diviem cilvēkiem.

Kamēr dalībnieki gaidīja savu kārtu, laukumā noritēja aktīva bagiju pielabošana un pēdējo detaļu pieslīpēšana. Daudzi studenti nosauca līmlenti par labāko un plašāk pielietojamo darba instrumentu. Liela daļa visurgājēju bija uzbūvēti no izgāztuvēs savāktiem materiāliem.

Puertoriko augstskolas studentiem izdevās apgāzt savu visurgājēju, bet viņi atguvās ļoti operatīvi un uzstādīja ātruma rekordu jaunpienācēju vidū. Savukārt Indijas komanda finišēja par spīti tam, ka bagija nozīmīgākās detaļas pazuda kaut kur lidostas bagāžas tranzītā. Viņiem nebija ķiveres, cimdu un briļļu, bet citas komandas labprāt ar tām padalījās, tādejādi pierādot, ka par spīti sīvajām sacensībām, tur valdīja arī draudzība.

Aptuveni pirms 30 gadiem NASA inženieri radīja Mēness visurgājēju, kuram vajadzēja pārvietoties bezgaisa telpā pa putekļainu, nelīdzenu virsmu, kur temperatūra bija augstāka kā uz Zemes un gravitācija bija niecīga.

Uzvarētāju laurus augstskolas studentu kategorijā plūca Ērie augstskolas 2. komanda no Kanzasas. Koledžu kategorijā uzvarētāji bija Evansvillas universitātes komanda no Indianas štata.

Jāpiebilst, ka šīs komandas līmlenti izmantoja ļoti maz!

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!