ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lietuva paraksta sadarbības līgumu ar Eiropas Kosmosa aģentūru


Publicēts: 13.10.2014

Lietuva ir kļuvusi par astoto valsti, kas parakstījusi Eiropas Sadarbības valsts līgumu ar Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA). Tādejādi tiek nostiprinātas EKA un Lietuvas attiecības. Lietuva ir trešā no trim Baltijas valstīm, kura parakstījusi sadarbības līgumu. EKA ģenerāldirektors Žans Žaks Dordēns un Lietuvas Ekonomikas ministrs Evaldas Gustas parakstīja līgumu 2014. gada 7. oktobrī.

Lietuva, līdzīgi kā pārējās Padomju Savienības republikas, piedalījās PSRS kosmosa izpētes un apguves programmā. Lietuvas Kosmosa asociācija tika izveidota 2009. gadā. Jau 2010. gadā tika izstrādātas Lietuvas Kosmosa izpētes un apguves politikas vadlīnijas. Pirmais sadarbības līgums ar EKA tika parakstīts 2010. gada oktobrī.

EKA izvērtēšanas komisija viesojās Lietuvā 2013. gada februārī, lai analizētu Lietuvas kosmosa industriju un izpētes institūtus. Lietuva demonstrēja spēcīgas un plašas iestrādes lāzertehnoloģijās, kā rezultātā ir izveidojies ļoti aktīvs lāzeru klasteris, kas specializējas zinātniskās izpētes, industriālām un izglītības vajadzībām nepieciešamā aprīkojuma izstrādē.

Lietuvas valdība ir investējusi piecu zinātnes un tehnoloģiju parku izveidē, nodrošinot pieeju augsti specializētai aparatūrai un infrastruktūrai, lai tādejādi atbalstītu zinātnes, inovācijas un tehnoloģiju attīstību Lietuvas Republikā.

Lietuvas valsts dalības virzieni EKA projektos varētu būt Zemes novērojumi, navigācija un telekomunikācija.


Sveicam Lietuvu un novēlam tuvākajā nākotnē bez liekas kavēšanās kļūt par pilntiesīgu Eiropas Kosmosa aģentūras dalībvalsti!

ESA

Komentāri

  1. Baron tieši 14.10.2014 domāja šādi:

    Rekā lietuvieši skrien pa priekšu pārējām baltijas valstīm ;)

  2. Redaktors tieši 14.10.2014 domāja šādi:

    Vistālāk jau Igaunija aizskrējusi. Skatīt šī raksta pēdējo rindkopu: http://bit.ly/1rq3QSV






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!