ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Latvija sper soli tuvāk pilnvērtīgai dalībai Eiropas Kosmosa aģentūrā


Publicēts: 19.03.2013

2013. gada 15. martā Latvijas Republika kļuva par septīto valsti, kas parakstījusi Eiropas Kosmosa aģentūras sadarbības valsts līgumu, tādejādi sperot soli tuvāk pilnvērtīgas dalībvalsts statusam.

Šis līgums, kuru parakstīja Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un Eiropas Kosmosa aģentūras Ģenerāldirektora kabineta vadītājs Karlheinzs Kreuzbergs, nostiprina Latvijas attiecības ar Eiropas Kosmosa aģentūru. Pirms Latvijas šo līgumu ir parakstījušas tādas valstis kā Ungārija, Čehijas Republika, Rumānija, Polija, Igaunija un Slovēnija, kuras arī ir ceļā uz pilnvērtīgas dalībvalsts statusa iegūšanu.

Jau 2004. gada martā Eiropas Kosmosa aģentūras delegācija viesojās Latvijas institūcijās, kas ir saistītas ar navigāciju un kosmosa tehnoloģijām.

Latvijā bāzētie uzņēmumi jau Padomju Savienības laikā aktīvi iesaistījās kosmosa tehnoloģiju izstrādē. Piemēram, poliuretāna putu izolācijas materiāla un keramisko aizsargplākšņu izstrāde vairākkārt izmantojamā kosmosa kuģa Buran vajadzībām.

Pirmais juridiskais solis tālākas sadarbības nodrošināšanai tika sperts 2009. gadā, kad Latvijas Republika un Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) parakstīja līgumu par sadarbību kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem. Eksperti no EKA viesojās Latvijā 2010. gadā un iepazinās ar industriju un izpētes institūtiem, atzīstot, ka uzņēmēji un insitūti ir gatavi tālākai sadarbībai un aktīvākai dalībai EKA projektos.

Līgums veicinās un attīstīs ar kosmosa jomu saistītu tehnoloģiju, pielietojumu, zinātnes un komercdarbības attīstību, lai pēc sešiem gadiem varētu pievienoties EKA konvencijai kā pilntiesīga EKA dalībvalsts. Līguma uzdevums ir izstrādāt piecu gadu Pētniecības un attīstības programmu ar mērķi uzlabot valsts ar kosmosa jomu saistīto komercsabiedrību un zinātnisko institūciju kapacitāti, kas praktiski nozīmē dažādu zinātnisku un rūpniecisko projektu veikšanu kosmosa tehnoloģiju jomā. Lai līgums stātos spēkā, gada laikā ir jāparaksta PECS (Plan of European Cooperating state) harta, kurā tiktu iekļauti atlasītie projekti un noteikta to finansēšanas kārtība.

Kļūstot par EKA sadarbības valsti, Latvijas zinātniskajām institūcijām un  komercsabiedrībām tiek radīta iespēja piedalīties EKA projektu konkursos kosmosa pētījumu, tehnoloģiju attīstības un inovāciju attīstīšanai. Ievērojot, ka EKA pārziņā ir vairākas kosmisko tehnoloģiju jomas (satelītu telekomunikācija, satelītu navigācija, zemes novērošana, pilotējamie kosmiskie lidojumi, Starptautiskā kosmosa stacija, nesējraķešu transports u.c.), EKA sadarbības valsts statuss būtiski atvieglos Latvijas komercsabiedrību un zinātnisko institūciju spēju iesaistīties Eiropas mēroga kosmosa tehnoloģiju projektos nākotnē.

ESA, Izglītības un zinātnes ministrija

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!