ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kosmiskā eiforija


Publicēts: 24.05.2008

1971. gada februārī Apollo 14 astronauts Edgars Mitčels kosmosā izjuta maz izprastu fenomenu, kuru dažreiz sauc par "kopainas efektu" jeb kosmisko eiforiju. Vinš stāstīja, ka piedzīvojis neaprakstāmu vienotības sajūtu ar ikvienu visuma atomu.

Bez jebkāda brīdinājuma tevi pārņem svētlaime, pazūd laika izjūta un tu piedzīvo neaprakstāmu vienotību ar visu, kas pastāv. Tev ir skaidrs bez ierunām, ka tu esi saistīts ar ikvienu trauslās planētas un plašā visuma atomu. Tevi pārņem pārliecība, ka Zeme un ikviena dzīvā būtne uz tās ir vienots veselums. Šādas sajūtas astronautiem nav svešas. Ļoti daudzi no viņiem piedzīvo kosmisko eiforiju.

1969. gada 6. martā piedzīvoto Rastijs Šveikarts apraksta: "Kad jūs apriņķojat ap Zemi pusotras stundas laikā, jūs saprotat, ka esat ar to saistīts. Tas daudz ko maina... šīs sajūtas ir tik spēcīgas, ka jūs sākat izjust, ko nozīmē būt Cilvēkam." Arī Šveikarts stāsta, ka izjutis savu saistību ar visu visumu.

Šie piedzīvojumi, kurus apraksta daudzi astronauti, ir ieintriģējuši cilvēka psihes pētniekus. Efekts, kas pazīstams kā "kopainas efekts", kad cilvēks sajūtas kā daļiņa no vienota veseluma, atgādina reliģiskajos rituālos piedzīvotās sajūtas, kuras piemin dauzu reliģiju pārstāvji, piemēram, budistu mūki. Kādēļ gan rodas šādas izjūtas?

Neirologs Andijs Ņūbergs, kas jau izsenis nodarbojas ar kosmisko medicīnu, māk atpazīt cilvēkus, kuri ir izjutuši šo kosmisko eiforiju. "Jūs bieži vien varat pateikt, ka šis cilvēks ir lidojis kosmosā," viņš stāsta. "Tas ir sajūtams." Savos pētījumos viņš analizē dažādus cilvēkus, kuri varētu atrasties šādā eiforijā - mūķenes lūgšanā, mediatorus transa stāvoklī utt.

Ņūbergs stāsta, ka iespējams notiekt pelēkās vielas apgabalus, kas korelē ar šādu psiholoģisko stāvokli. Patlaban zinātnieks mēģina izdomāt kā varētu veikt pētījumus kosmosā, lai pētītu astronautu smadzeņu funkcionalitāti un procesus lidojuma laikā. Ja šis "kopainas efekts" ir reāls, Ņūbergs vēlas to konstatēt. Iespējams, ka pirmais testa objekts nebūs astronauts, bet kosmiskais tūrists.

Edgars Mitčels uzskata, ka šī vienotības sajūta, kuru piedzīvojis viņš un citi astronauti, ir maz izprastās kvantu fizikas procesi. Intervijā, kas publicēta American Chronicle, Mitčels stāsta, ka šīs izjūtas ir pilnībā izmainījušas viņa skatījumu uz pasauli un cilvēka vietu tajā.

"Pirms 400 gadiem filozofs Renē Dekarts secināja, ka gan fiziski, gan garīgi gars un ķermenis pieder dažādām realitātēm, kas savstarpēji nesadarbojas. Tas deva iespēju intelektuāļiem tikt vaļā no Inkvizīcijas un bez bailēm iebilst baznīcas dogmām. Ilgus gadus zinātne uzskatīja, ka apziņa un prāts ir filozofijas un reliģijas, bet ne zinātnes lauciņš."

Mūsdienās prāts un apziņa ir kļuvis par zinātnes daļu un tiek intensīvi pētīti. Mitčels stāsta, ka "Tās nav divas dažādas lietas, bet gan enerģijas divi aspekti, kas ir mūsu eksistences, zināšanu un informācijas pamatā."

"'Mums nebija zinātniskas definīcijas, kas ir apziņa. Vienīgā, kas atrodama, ir tāda, ka apziņa ir apzināšanās pamata līmenis. Apziņa nozīmē apzināties. Tad mēs iegūstam dažāda līmeņa apziņu, atšķirībā no sarežģītības. Visvienkāršākā apziņa laboratorijas apstākļos ir konstatēta augu, baktēriju un citu vienkāršāko dzīvības formu līmenī.

Tas tika konstatēts ar Faradeja būriem. Ir redzams, ka šī informācija, kas slēpjas ļoti dziļi kvantu līmenī, var pārspēt pat elektromagnētisko teoriju. Ir svarīgi saprast, ka apziņa ir visu lietu pamatā."

Mitčels uzskata, ka gan zinātnieki, gan teologi ir pazaudējuši šo izpratni.

"Viss ko es varu teikt mistiķiem un teologiem, ir tas, ka mūsu dievi ir pārāk mazi, viņi aizpilda visumu. Zinātniekiem es varu apgalvot, ka dievi eksistē, viņi ir mūžīgi un tos var piedzīvot ikviena sevi apzinoša inteliģenta būtne."

Uz intervētājas jautājumu, vai Mitčels tic Dievam, viņš atbildēja, ka, lai gan viņš netic tradicionālajai "vectēva tipa versijai", "mums ir jāatzīst, ka pastāv noslēpums par visuma izcelsmi. Ir milzums daudz jautājumu par to vai Lielais sprādziens ir pareizā atbilde uz to kā un kādos apstākļos ir radies visums. Es nedomāju, ka mums ir visas atbildes. Es ceru, ka nākotnē mums izdosies atbildēt uz šiem jautājumiem un aprakstīt kādreiz notikušo daudz labāk."

Lai gan Mitčels nevar perfekti interpretēt savu piedzīvoto, viņš uzskata, ka šī atklāsme ir plaši ignorēta realitāte - cilvēki, vietas un lietas ir daudz ciešāk saistītas, nekā tas šķiet. Astronauts ir pilnīgi pārliecināts, ka mums daudz labāk jāpārvalda planēta, uz kuras esam.

"Lielais domātājs un filozofs Bukminsters Fullers uzsvēra, ka mēs esam kosmiskā kuģa Zeme apkalpe. Bet mēs esam dumpīga apkalpe. Vai dumpīga apkalpe ir laba?"

The Daily galaxy

Komentāri

  1. lasītājs tieši 26.05.2008 domāja šādi:

    lasot šo tekstu ar rodas kopainas efekta aizmetņi

    bet varbūt ne??

  2. dzimmijs13 tieši 30.05.2008 domāja šādi:

    Budistu un daosu vientuļnieki devās izjust transcedentālo vienotību kalnos, kas jau ir nedaudz "virs" parastās ikdienas līmeņa, arī Tibetas augstienēs meditatīvais stāvoklis ir 'reālāks' kā ielejās. Kosmiskā telpa, ja vērtē izejot no šādas loģikas, varētu būt vēl "transcedentāli labvēlīgāka'. Vispār, viela pārdomām, šādā aspektā apzināti par kosmosu neesmu domājis.
    Intresanti, ka kosmonauti nebūt netiecās pēc "kopienas efekta", viņiem tāpat darāmā pietiek, un ja efekts atnācis pats no sevis, kāds efekts varētu būt apzinātai meditācijai? Jāņem protams vērā, ka kosmonauti tomēr ir vieni no mūsu sabiedrības labākajiem, gudrākajiem cilvēkiem. Intresanti, vai šo efektu spētu izjust arī man līdzīgs "mietpilsonis vulgaris".
    Jā, un žēl ka nezinām kā vienotības, saistības izjūtas mainītos attālinoties no mūsu Zemes, ārpuss Saules sistēmas robežām.

  3. uh! tieši 29.06.2008 domāja šādi:






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!