ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Konkursa „Mums pieder debesis 2013” atskaņas


Publicēts: 7.08.2013

Šogad īpaši spilgta un piedzīvojumiem bagāta vasara bijusi diviem aktīviem un erudītiem Latvijas jauniešiem – Paulai Blomai un Rinaldam Bērziņam, kuri veselu nedēļu pavadīja Starptautiskajā kosmosa nometnē Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), piedaloties astronautu apmācībās un dažādās kosmosa misiju simulācijās. Šobrīd abi jaunieši pozitīvu emociju un spilgtu atmiņu pārpilni jau ir atgriezušies Latvijā.

Paulas un Rinalda ceļš uz Atlantijas okeāna otru krastu sākās jau šā gada pavasarī, kad abi jaunieši nolēma piedalīties Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) organizētajā konkursā „Mums pieder debesis 2013”. Konkursa skatītāju un žūrijas kopvērtējumā jaunieši ieguva pirmo vietu zēnu un meiteņu konkurencē, un līdz ar to arī zaļo gaismu dalībai Starptautiskajā kosmosa nometnē ASV.

Gulbenes novada valsts ģimnāzijas audzēknis Rinalds konkursam iesniedza video, kurā nofilmēts, kā jaunietis no sniega izveido gandrīz divus metrus augstu kosmosa kuģi. Nometnē Rinalds ne vien klātienē redzēja īstus kosmosa kuģus, bet satika arī īstus astronautus, kuri savulaik pabijuši ārpus Zemes atmosfēras un par redzēto un piedzīvoto stāstīja nometnes dalībniekiem.

Savukārt Rīgas Celtniecības koledžas vidusskolas audzēkne Paula konkursam iesniedza pašas režisētu un veidotu TV raidījumu, kurā stāsta par Latvijas sasniegumiem kosmosa tehnoloģiju jomā 2050. gadā. Tā kā pašas ikdiena aizrit jomā, kas nekādi nav saistītā ar kosmosu, tad arī viņai dalība nometnē raisījusi jo īpaši jaunus iespaidus, devusi unikālas zināšanas un neaizmirstamu pieredzi.  Paulai visspilgtāk atmiņā palikusi niršanas nodarbība instruktora pavadībā vairāku metru dziļumā, kur jauniešiem tika dota iespēja izbaudīt kaut ko līdzīgu bezsvara stāvoklim kosmosā.

Tomēr par lielāko ieguvumu nometnē abi jaunieši viennozīmīgi atdzīst jauniegūtos draugus no visas pasaules. Jaunieši sadraudzējās ar dalībniekiem no Austrālijas, Austrijas, Jaunzēlandes, Beļģijas, Turcijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Kopā visi devās gan simulētās misijās uz Mēness, gan gluži vienkārši kopā pusdienojuši un izklaidējušies.

Nometnē piedzīvotais ticis arī iemūžināts - bilžu galerija pieejama šeit.

Konkurss norisinās jau ceturto gadu, un no Latvijas Starptautiskajā kosmosa nometnē ASV piedalījušies jau astoņi jaunieši. VATP plāno turpināt šo tradīciju, un arī jaunajā mācību gadā dos iespēju vienam zēnam un vienai meitenei pierādīt sevi konkursā un doties otrpus okeānam. Tāpēc organizatori aicina jaunajā mācību gadā aktīvi sekot līdzi jaunumiem konkursa mājas lapā www.mumspiederdebesis.lv un nepalaist garām savu iespēju doties misijā uz Mēness!

Projektu „Mums pieder debesis 2013” atbalsta komunikāciju portāls Draugiem.lv, E-klase, SIA „Kurzemes Democentrs” un Ventspils Augstskola.

Dalība nometnē īstenota projekta Nr. KAP/2.3.2.3.0/12/01/015 "Kosmosa tehnoloģiju un pakalpojumu nozares klastera attīstība 2012-2015", līguma Nr. L-KAP-12-0006 ietvaros.

Ventspils Augsto tehnoloģiju parks

Komentāri

  1. cydonia tieši 7.08.2013 domāja šādi:

    prieks par paulu un rinaldu. bet nu skauž ar mazliet...






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!