ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Informācija ienaidniekam?


Publicēts: 11.02.2008

Vēl pavisam nesen, pirms nedēļas NASA pārraidīja Bītlu dziesmu "Across the Universe" Polārzvaigznes virzienā. Vai tas tiešām ir lielisks notikums, kā to apgalvo Joko Ono un eksbītls Pols Makartnijs? Vai varbūt tomēr mēs nododam pārāk daudz informācijas potenciālajiem uzbrucējiem no kosmosa?

Par šo jautājumu zinātnieki diskutēja šā gada SETI konferencē "Klusuma skaņa", kas notika Arizonas štata universitātē.

"Pirms mēs izsūtam kaut vai simbolisku vēsti, mums vajag izanalizēt potenciālos riskus," aicināja Duglass Vakočs no SETI.

Ar Voyager un Pioneer zondēm civilizācija jau ir atklājusi savu atrašanās vietu un bioloģisko uzbūvi. Līdzīgs ziņojums tika izsūtīts no Aresibo observatorijas 1974. gadā.

"Tas ir ļoti dāsns žests - izsūtīt enciklopēdiju, bet nākamajām paaudzēm tas var izrādīties liktenīgs," piebilda Vakočs.

"Es nebaidos par to, ka pēdējais NASA sūtījums var apdraudēt Zemi," zinātnieks pastāstīja. "Bet es uzskatu, ka pat simboliskus sūtījumus ir jāizvērtē, pirms tiek nospiesta poga "Sūtīt"."

Cits SETI zinātnieks, Sets Šostaks nemaz nav uztraucies un dēvē šo satraukumu par nevajadzīgu paranoju, ņemot vērā, ka vienīgais, ko mēs zinām par citplanētiešiem, ir tas, ka tie dzīvo "tāltālā galaktikā".

Šostaks piebilda, ka Zeme jau sen darbojas kā nepārtraukta radiostacija, sūtot kosmosā militāros radiosignālus, radio un televīzijas signālus. Visticamāk citplanētieši jau tagad skatās pirmās StarTrek un I love Lucy sērijas. "Ja viņi klausās, viņi jau sen zina, ka mēs te esam."

Jau vairāk kā 50 gadus notiek ekstraterestiālās inteliģences meklējumi, bet joprojām tie nav devuši nekādus rezultātus. "Vai mēs meklējam nepareizajā vietā, nepareizajā laikā un nepareizajās debesīs?" jautāja konferences organizētājs profesors Pauls Deivis no Arizonas štata universitātes.

Ir vēl kāds aspekts, kurš ir izskanējis - ja civilizācija ir pastāvējusi tik ilgi, ka tā uzsākusi liela mēroga kosmiskos lidojumus, iespējams tai nemaz nav naidīgi nolūki. Iespējams... Neaizmirsīsim briesmīgos "siseņus" no filmas Neatkarības diena!

Telegraph.co.uk

Komentāri

  1. Es tieši 12.02.2008 domāja šādi:

    ir tā ka info par to kas tiek iegūts no kosmosa , radio signāli utt netiek nodots masu mēdijiem , info tiek paturēts slepenībā. Diezvai Latviešu specdienesti un citi kauko tādu vispār zin... tas pats arī ar rādio aparātiem, nedigitālajiem, ir bijuši pat gadījumi ka ir dzirdēts pa rādio aparātu raidījumi, ziņas , kuras ir pārvarējušas laika robežu, kā rezultāta var dzirdēt 100 gadus vecu raidījumu, kas skan it kā online, bet no nezināmiem resursiem nāk.. nu jūs jau saoratāt manu domu uh... principā pasaule nav tāda kā mums to skolā mācīja, ja tā padomā tad 1+1=3 ,

  2. Aivjans tieši 14.02.2008 domāja šādi:

    tātad būtībā pastāv teorētiska iespēja dzirdēt kādreiz pa rācijām sutītītus signālus (piemēram nodevīgas pavēles karā)...

  3. dzimmijs13 tieši 21.02.2008 domāja šādi:

    Jā, jā, mēs ne tikai iztēlojamies ārpuszemes saprātīgās būtnes līdzīgas sev pēc fiziskajiem parametriem, bet piešķiram viņiem arī mums raksturīgo plēsonīgo psiholoģiju. Varbūt mazāk vajadzētu ietekmēties no Velsa "Pasauļu kara" attēlotā scenārija, bet padomāt, varbūt tuvāk patiesībai būtu Voltēra Mikromegs?

  4. mario tieši 25.07.2009 domāja šādi:

    un kad mēs uz zemes uztversim citplanētiešu pirmos raidījumus un tv šovus?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: