ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gadsimta perfektākā Pī diena jau rīt!


Publicēts: 13.03.2015

Ja jums patīk skaitļi, tad rītdien jācep apaļas tortes un jārisina riņķu un sfēru uzdevumi, jo tieši rīt tiek atzīmēta Pī diena, kas piedevām ir perfektākā šajā gadsimtā, jo, sakombinējot datuma pierakstu 3/14/15, sanāk 3,1415. Šāda iespēja piedalīties visperfektākās Pī dienas svinēšanā iekrīt tikai vienu reizi gadsimtā. Ja skaitļi jums nepatīk, bet toties esat Alberta Einšteina darbu cienītājs, varat atzīmēt izcilā fiziķa 136. jubileju.

Pī skaitlis ir ļoti svarīgs matemātikā un zinātnē. Tas ir neatņemama sastāvdaļa riņķa laukuma un perimetra aprēķinos. Pī ir riņķa līnijas garuma attiecība pret diametru. Ja jums ir zināms diametrs, varat viegli aprēķināt perimetru un otrādi. Pī ir iracionāls skaitlis, praktiski to nevar uzrakstīt precīzi. Vienkāršiem vārdiem sakot, cipari aiz komata ir bezgalīgi daudz. Mūsdienās ir izskaitļota Pī vērtība, kur ciparu aiz komata ir  10 triljoni.

Lai arī Pī skaitlim tiek piedēvētas noslēpumainas un pat dievišķas īpašības, tas tiek ļoti plaši izmantots aprēķinos, kas saistīti ar riņķiem un sfērām, to tilpumiem, virsmas laukumiem utt. Kā varat iedomāties, iemeslu, kuru dēļ Pī skaitli mīl arī ar astronomiju un kosmonautiku saistītie speciālisti, ir ne mazums.


Piemēram, NASA Dawn vadošais inženieris un misijas vadītājs Marks Reimans pastāstīja, ka Pī tiek izmantots, lai aprēķinātu, cik ilgi Dawn riņķos ap Cereru dažādos orbītas augstumos. Savukārt astrobiologs un ķīmiķis Stīvs Vens no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas izmanto Pī savos aprēķinos, lai noskaidrotu, cik daudz ūdeņraža varētu atrasties Jupitera pavadoņa Eiropas okeānā. Luise Rebula no Kalifornijas Tehnoloģiju institūta pastāstīja, ka, aprēķinot attālumus starp zvaigznēm debesu projekcijā, zinātnieki izmanto sfērisko ģeometriju, kur bez Pī nevar iztikt.

Ja esi nolēmis rītdien apēst kādu pīrāgu vai kūkas gabalu, tad visperfektākais no perfektākajiem laikiem šajā gadsimtā būs 14. martā plkst. 9:26:53.

Pārējā dienas laikā vari risināt NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas sastādītos uzdevumus, kuros bez Pī izmantošanas pie pareizās atbildes netikt.

NASA JPL

Komentāri

  1. Andis tieši 13.03.2015 domāja šādi:

    Mums, Latvijā, nav Pī diena, mēs rakstam 14.03.2015, nevis 3/14/15.
    Pie kam, ja ņem vērā dalīšanas zīmi, vispār sanāk 3/14/15=0.014 :)

  2. Nelabojams tieši 14.03.2015 domāja šādi:

    Sagaidīju: TimeIs viss ļoti uzskatāmi notikās :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!