ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

European Astrofest 2008


Publicēts: 11.02.2008

Droši vien pamanījāt, ka StarSpace.lv rakstu papildināšanās bija nedaudz apsīkusi. Nē, tas nebija tāpēc, ka projekta veidotāji secināja, ka nav vērts turpināt, bet gan tāpēc, ka bija devušies uz vienu no lielākajiem Eiropas astronomu saietiem - European Astrofest 2008, kas notika Londonā.

Astrofest 2008 notika Kensingtonā, dažu metro staciju braucienā no Vestminsteres abatijas un Parlamenta ēkas. Saiets sevī apkopoja gan izstādi-pārdošanu, gan lekcijas divu dienu garumā.

Paceļoties virs Latvijas, šķita, ka milzīgā un biezā mākoņu sega nekad nebeigsies, bet jau virs Dānijas un Ziemeļvācijas zem lidmašīnas spārniem sāka mirdzēt civilizācijas gaismiņas. Londonā virs galvas mirdzēja sarkanīgais Marss. Bija silts, mierīgs vakars un ne miņas no Londonas miglas.

Nākamais rīts sagaidīja Astrofesta viesus ar siltiem Saules stariem. Līdz pulkstens 9iem pie Kensingtonas konferenču halles jau bija izveidojusies paprāva rinda ar astronomijas cienītājiem. Pārsvarā gan bija redzamas sirmas galvas. Bet ņemsim vērā, ka pirmā diena bija piektdiena - darba un skolas diena. Iekšā ap stendiem rosījās pārdevēji un reklamētāji. Pulkstens 9os zvaigžņu vērotāji saplūda iekšā un izklīda pa visiem 3 stāviem.

Teleskopi, CCD kameras, filtri, okulāri, binokļi... viss, ko vien var vēlēties astronomijas cienītāja sirds. Pat observatorijas bija atrodamas šajos trijos stāvos. Neiztika arī bez grāmatām, žurnāliem, konkursiem, autoru parakstiem grāmatās. Vairākas tiešsaistes universitātes reklamēja iespējas mācīties attālināti, tai skaitā arī astronomiju un ar to saistītās zinātnes. Un kur nu bez tradicionālajiem T-krekliem, kaklasaitēm, piespraudītēm, plakātiem un citiem nieciņiem.

 

Konferences vadītāji bija Jans Raidpass un Jans Nikolsons.

Lekcijas bija sadalītas rīta un vakara sesijās. Katrā no sesijām bija četras lekcijas.

8. februāra rīta sesijā uzstājās Tims Nailors (Ekseteras universitāte), lai pavēstītu par jaunākajiem atklājumiem un metodēm ekstrasolāro planētu atklāšanā. Kā izrādījās, uz lielo jautājumu "Kā rodas ekstrasolārās planētu sistēmas", zinātne spēj atbildēt "Kaut kā".

Nākamais runātājs Less Kovlijs (www.atoptics.co.uk) patiesi aizrāva auditoriju ar lekciju par dažādiem atmosfērā redzamajiem efektiem - varavīksnēm, halo, saules "suņiem" u.c. efektiem ne tikai uz Zemes, bet arī uz citām Saules sistēmas planētām. Kā izrādās, princese Leja no Zvaigžņu kariem nāk no Aldebarāna planētas, uz kuras ir amonjaka atmosfēra.

Izlaidīsim vakara sesiju, kā to izdarīja Starspace.lv veidotāji, lai iepazītos ar izstādi un vēlāk arī Londonu, pār kuru spīdēja silta pavasara Saule. No miglas joprojām ne vēsts. SolarScope izplatītāji konferenču zāles pagalmā demonstrēja Saules teleskopus un uz šovu bija izveidojusies gara rinda.

Tikpat silts un saulains pienāca sestdienas, 9. februāra rīts.

Rīta sesiju atklāja Alberto Konti un Kerolas Kristiānas interaktīvā GoogleSky demonstrācija. Noteikti izmēģiniet šo produktu! Tas noteikti nespēs aizstāt StaryNight programmu, bet ir paredzēts, lai ikviens, kas dzīvo uz šīs zilās planētas, varētu iepazīties ar to, kas mums ir virs galvām - debesīm. GoogleSky jūs varat ne tikai iepazīties ar zvaigznājiem, bet apskatīt dažādus debesu objektus, izmantojot vairāku teleskopu datus (Habls, Čandra, Spitzers u.c.), kā arī pašu lietotāju uzņemtos attēlus. Gribat zināt, kur atrodas Habls? Nav problēmas!

Nākamais runātājs, Mets Irvins ir populāro TV seriālu Doctor Who un Bleiks 7 specefektu radītājs un rakstnieks, kas klausītājus izvadāja pa zinātniskās fantastikas ekranizēšanas laika līniju, no pašiem pirmsākumiem līdz mūsdienām. Kā izrādās, diezgan daudzās filmās specefektus rada ne tikai mākslinieki, bet pie tām strādā arī zinātnieki, lai skatītājam pēc iespējas precīzāk un pareizāk parādītu kosmosā notiekošos procesus.

Pēc nelielas kafijas pauzes Luīze Harra iepazīstināja ar to, cik maz mēs zinām par savu tuvāko zvaigzni - Sauli. Uz ekrāna papildus lekcijas materiālam tika rādīti vairāki nelieli video fragmenti ar Saules izvirdumiem, protuberancēm, plankumiem un granulācijām. Ar izdalītajām 3D brillēm bija iespējams vērot kādas proturberances video.

Konferenci turpināja Eva Grēbela no Vācijas, Heidelbergas universitātes, pastāstot par mūsu tuvākajiem kaimiņiem - Magelāna mākoņiem. Līdz šim tika uzskatīts, ka tie ir mūsu lokālās grupas objekti, bet jaunākie dati liecina, ka tie varētu būt tikai vienkārši garāmgājēji. Ja jums ir iespēja doties uz dienvidu puslodi un pakāpelēt kalnos, nelaidiet šo izdevību garām. Varēsiet Magelāna mākoņus skatīt ar neapbruņotu aci.

Vakara sesijas pirmā daļa tika izlaista, jo metro satiksmi bija apsēduši regbija fani. Visu cieņu Londonas policijai, aurojošais alus dzērāju pūlis tika organizēti aizvizināts uz Viktorijas staciju.

Bet nu atpakaļ uz Astrofestu 2008. Vakara sesijas trešais runātājs bija neviens cits kā Deivids Levijs. Jā, jā, jūs nepārklausījāties. Tas pats Levijs, kas atklājis ne vienu vien komētu, tai skaitā slaveno Šūmeikera-Levija 9, kas ar skaistu šovu ietriecās gigantiskajā planētā Jupiterā. Ar patiesu aizrautību viņš stāstīja kā kļuvis par apsēsto, kas neskaitāmas naktis ir pavadījis medījot astainās zvaigznes.

Astrofest 2008 noslēguma lekcijā-intervijā uzstājās programmas nagla sers Patriks Mūrs. Iespējams, ka jums šis vārds neko neizsaka, bet, spriežot pēc ovācijām zālē, kad uz skatuves invalīdu krēslā uzbrauca būdīgais onkulis, Apvienotās karalistes iedzīvotājiem viņš bija pazīstams ļoti labi. Vairāk kā 80 gadus Mūrs darbojas kā astronomijas popularizētājs. Pēc intervijas, zālē sēdošajiem bija izdevība uzdot jautājumus. Kā viens no pēdējiem izskanēja "Kas jūsuprāt ir vai būs izcilākais atklājums astronomijā", uz kuru sers Patriks Mūrs viennozīmīgi atbildēja - "Citas intelektuālas dzīvības formas atklāšana."

Vai bija vērts braukt uz Londonu, uz Astrofestu 2008? Noteikti! Viennozīmīgi, jā. Šaubos, vai tuvākajā laikā mēs Latvijā redzēsim pilnu Kongresa nama zāli ar dažāda vecuma īpatņiem, kas izvēles iespējas priekšā starp maizi un teleskopu, noteikti izvēlēsies teleskopu. Vai dāmu pilnīgi sirmu galvu droši un pārliecināti pieregulējot objektīvu un ar patiesu sajūsmu veroties uz proturberancēm.

Uz tikšanos Londonā nākamgad!

 

 

Komentāri

  1. Helmuts tieši 12.03.2008 domāja šādi:

    nja, pasākums izskatās monstrozs.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!