ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cēsīs notiks starptautisks Kosmosa festivāls ģimenēm


Publicēts: 10.08.2013

Jau 21.septembrī Cēsīs tiks palaista otrā kosmiskā zonde Zinoo-2. Šogad, vienlaikus ar zondes palaišanu tiks organizētas dažādas izglītojošas un izklaidējošas aktivitātes ģimenēm par kosmosa tēmu. Festivālu būs iespējams attālināti vērot interneta televīzijas kanālā.

Bērnu zinātnes centra Z(in)oo komanda sadarbībā ar Rīgas Tehniksās universitātes Cēsu filiāles studentiem pērn 12.oktobrī palaida pirmoa Latvijas kosmisko zondi Zinoo-1, kura sasniedza aptuveni 30km augstumu un iemūžināja Latviju no tā. Zonde Zinoo-2 no būs tehniski sarežģītāka - tajā tiks iemontēti mērinstrumenti augstuma, temperatūras noteikšanai un raidīšanai uz zemes. Līdztekus dažādu mērījumu raidīšanai, tiek paredzēta arī video signāla raidīšana, ko būs iespējams vērot tiešsaistes režīmā Z(in)oo Kosmosa Festivāla mājas lapā www.spacefestival.eu. Šogad misijas tehniskā realizācija un vadība uzticēta pieredzējušam elektronikas inženierim un kosmosa entuziastam Andrejam Puķītim.

“Zondes palaišana būs festivāla kulminācija, taču visas dienas garumā apmeklētāji varēs piedalīties dažādās ar kosmosu saistītās sacensībās un atrakcijās,” stāsta festivāla vadītājs Pauls Irbins. Apmeklētāji festivāla ietvaros varēs sacensties gaisa un ūdens raķešu būvniecībā, par kosmonauta titulu un par “kosmiskāko kostīmu”. Būs arī virkne “kosmisku” atrakciju - reaktīvo raķešu konstruēšana, kosmiskās šūpoles, nulles gravitācijas tranpolīns, katapultes palaišana, Igaunijas zinātnes centra AHHAA planetārijs, zinātnes eksperimenti, robotikas nodarbības un vēl.

Sadarbībā ar Chaula.tv festivāla norise tiks translēta arī Lattelekom kabeļu televīzijā. Tiešraidē varēs sekot festivāla norisei, zondes palaišanai un glābšanai, piedalīties konkursos, iepazīties ar kosmosa jaunumiem pasaulē. “Ar SpaceFestivalTV starpniecību skolām un citām izglītības iestādēm būs iespēja savā iestādē noorganizēt Kosmonautikas Dienu.” stāsta Pauls Irbins “SpaceFestivalTV parādīs kā ar mājā pieejamiem resursiem var uzbūvēt gaisa un ūdens raķetes. Tie, kas nevarēs atbraukt uz Cēsīm, savās skolās vai mājās varēs taisīt raķetes un sacensties savā starpā”. Skolām vai izglītības iestādēm, kas vēlas organizēt Kosmosa Dienu, nepieciešams piereģistrēties festivāla mājas lapā, lai saņemtu detalizētu informāciju par nepieciešamiem sagatavošanas darbiem.

Pateicoties sadarbībai ar Igaunijas zinātnes centru AHHAA un Lietuvas kosmosa Asociāciju, kosmosa dienas tiks organizētas arī Igaunijas un Lietuvas mācību iestādēs. Festivāla partneri ir uzņēmums GRANDEG, Izdevniecība “Lielvārds”. Atbalstītāji: Cēsu novada dome, Priekuļu novada dome, Vides Risinājumu Institūts, Aktīvā tūrisma centrs EŽI.

Papildus informācija:
www.spacefestival.eu
www.zinoo.lv

Zinoo

Komentāri

  1. Igors tieši 10.08.2013 domāja šādi:

    Būs jāseko tiešsaistē šim notikumam!!!

  2. Andis tieši 3.09.2013 domāja šādi:

    Visu cieņu protams. Bet ja jau programmā ir arī izglītojošas aktivitātes, tad varētu arī izglītot apmeklētājus par to, ka 30 km augstums tomēr nav kosmoss us šādas zondes nesauc par kosmiskām. :)

  3. Redaktors tieši 3.09.2013 domāja šādi:

    Iespējams, ka Zinoo komanda to izmanto kā reklāmas knifu. Līdzīgi kā Mazsalacas "meteorīts". Arī Baumgārtnera lēciens tika reklamēts kā "lēciens no kosmosa", lai gan minētais personāžs arī neatradās tik augstu.

    Tiem, kas tomēr uzķeras uz šo niansi, atgādināsim, ka teorētiski kosmoss sākas 100 kilometru augstumā. Tā gan ir iedomāta robeža.

    Varam tikai cerēt, ka nākamajās preses relīzēs Zinoo komanda izmantos korektākus apzīmējumus. :)

  4. Nelabojams tieši 5.09.2013 domāja šādi:

    Kontaktējos ar Zinoo komandu pirms iepriekšējā pasākuma. Tieši šai sakarā. Viņi paši atzīst, ka terminu "kosmoss" nelieto korekti un skaidro to šādi:
    - tiešām kā reklāmas saukli, lai raisītu cilvēkos interesi par ĪSTO kosmosu,
    - mazai pusamatieru grupai tas jau reāli ir kosmoss no kā tehnoloģiski, tā no viedokļa, ka apstākļi (nenozīmīgs ārējais spiediens, Saules radiācija, siltumapmaiņas raksturs) tur tomēr vairāk līdzinās tiem, kas ir īstajā kosmosā...
    Neattaisnoju viņus, bet saprotu. Šogad centīšos būt klāt un piedalīties.

  5. Aivars tieši 9.09.2013 domāja šādi:

    Viss, ir jauki tikai cikos pulksten tas viss sākas.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!