ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Astronomijas olimpiādē rekordliels dalībnieku skaits


Publicēts: 23.04.2018

2018. gada 21. aprīlī noslēdzās 46. Latvijas atklātā astronomijas olimpiāde. Lai gan astronomija skolās nav atsevišķs mācību priekšmets (izņemot Rīgas Valsts 1. ģimnāziju, Baldones vidusskolu, Skaistkalnes vidusskolu, Valmieras Valsts ģimnāziju un Jūrmalas Pumpuru vidusskolu), skolēnu interese par Visumu ir liela.

Šogad olimpiādes pirmajā, neklātienes kārtā, piedalījās 87 skolēni. Tas ir rekords, salīdzinot ar iepriekšējiem 3 gadiem, kopš olimpiādes pirmā kārta tiek rīkota tiešsaistē, kad olimpiādē piedalījās attiecīgi 34, 50 un 60 skolēni. 17. aprīlī tiešsaistē dalībniekiem bija jārisina četri uzdevumi un jāatbild uz testa jautājumiem. Uzdevumos bija iepītas arī aktuālas tēmas, piemēram, par nupat notikušo elektriskā automobiļa Tesla palaišanu kosmosā. Lai gan olimpiāde orientēta uz vidusskolēniem, tajā var piedalīties arī 8. un 9. klases skolēni. Pirmajā kārtā bija pārstāvētas Rīgas, Rēzeknes, Valmieras, Cēsu, Jūrmalas, Liepājas, Aizkraukles, Skrīveru, Bauskas un Daugavpils skolas. Pēc uzdevumu risināšanas par līderi kļuva Ēriks Vilunas no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas.

Uz otro, klātienes kārtu, kas 21. aprīlī norisinājās Latvijas Universitātes Muzeja zālē, bija uzaicināti 25 labākie dalībnieki no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, RTU Inženierzinātņu vidusskolas, Rēzeknes 5. vidusskolas, Valmieras Valsts ģimnāzijas, Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas, Rīgas Franču liceja un Daugavpils Valsts ģimnāzijas. Viņiem bija jāatbild uz astronomiska rakstura jautājumiem, kuru grūtības pakāpe arvien palielinājās, bet dalībnieki pakāpeniski atsijājās. Rezultātu fiksēšanai tiek izmantota moderna tehnoloģija – balsošanas pultis. Šāds formāts olimpiādē tiek izmantots jau otro gadu, un ir sevi labi parādījis. Spraigā sacensībā, kas risinājās ātrā tempā, tika noskaidroti paši labākie.

Par 46. Latvijas atklātās astronomijas olimpiādes uzvarētāju kļuva Artūrs Babris no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, kurš saņēma galveno balvu – teleskopu. Otro vietu dalīja Ernests Auziņš no RTU Inženierzinātņu vidusskolas un Ēriks Vilunas no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas. Arī trešās vietas bija divas, tās ieguva Līga Pentjuša no Rēzeknes 5. vidusskolas un Roberts Fišers no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas. Atzinību saņēma Matīss Platacis no Draudzīgā aicinājuma Cēsu valsts ģimnāzijas, Mihails Štolcs no RTU Inženierzinātņu vidusskolas un Mārtiņš Mežulis no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas. Šie dalībnieki balvās saņēma astronomijas grāmatas, žurnālus, plakātus un citas noderīgas lietas.

Olimpiādi organizē Latvijas Astronomijas biedrība sadarbībā ar Latvijas Universitātes Informācijas tehnoloģiju departamentu, Fizikas un matemātikas fakultātes Fizikas nodaļu un F. Candera – kosmosa izpētes muzeju.

LAB

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!