ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Astrofest 2016


Publicēts: 2.02.2016

Rokas stiepiena attālumā ir viens no fantastiskākajiem ar astronomiju saistītājiem notikumiem Eiropā - Astrofest 2016, kas, kā ierasts, notiks Londonā, Kensigtonas konferenču centrā. Divu dienu garumā būs iespējams gan iepazīt aktuālākos jaunumus astronomijā un ne tikai, kā arī pamielot acis un iztukšot maku tirdziņā-izstādē, kas izkārtojusies trijos konferenču centra stāvos. Protams, arī mēs tur būsim.

Nenoliedzami pasākuma nagla, odziņa un ķirsis uz putukrējuma ir konference, kurā jomas profesionāļi no dažādiem pasaules stūriem un nostūriem ierodas, lai līdzdalītu jaunāko savā nozarē atraktīvi un aizraujoši, jo plašā konferences zāle būs bāztin piebāzta ne tikai ar rūdītiem speciālistiem, bet ar skolēniem un studentiem, kuriem astronomijas aizraujošās perspektīvas ir tik tikko atklājušas savu burvību.

Konference, kas norit abas dienas, ir sadalīta četrās sesijās, katru dienu divas - rīta un vakara sesija. Katrā sesijā ir četras prezentācijas. Attiecīgi abu dienu laikā sanāk noklausīties 16 stāstījumus par visdažādākajām tēmām.

Pirmā sesija (vienīgā sesija, uz kuru vēl ir pieejamas biļetes):

* Megana Argo, "Kad galaktikas saduras" - tēma, kas komentārus neprasa un gaida nākotnē arī mūsu galaktiku.
* Marsels Teseni, "TWINKLE" - iespēja no paša projekta vadītāja uzzināt, ko šis kosmiskais aparāts darīs.
* Haleja Gomeza, "Kosmisko putekļu fabrikas" - protams, ka tās ir pārnovas!
* Mets Teilors, "Rosetta: dzīve ar komētu" - kā pārliecinājāmies 2015.gada Astrofest, tad dzirdēt stāstījumu par misiju no cilvēka, kas pie tās strādā, ir pilnīgi pavisam kas cits nekā lasīt ziņās.

Otrā sesija (biļetes izpārdotas):

* Toms Vintijs, "Daļiņu fizika kosmosā" - ārpuszemes daļiņu fizika.
* Pīts Laurenss, "Ko nepalaist garām 2016.gadā" - visai praktiski ieteikumi, kā ķert, kā iemūžināt, kādas kļūdas nepielaist
* Džons Spensers, "New Horizons: ilgais ceļš līdz Plutonam" - divas misijas, un vēl kādas vienā Astrofest. Tas noteikti būs neaizmirstami.
* Braiens Mejs, "Astro stereo fotogrāfijas vēsture" - tas nav nekāds viltojums, Queen vadošais ģitārists ir astrofiziķis un jāsaka, ka viņa lasījumi vienmēr ir interesanti.

Trešā sesija (biļetes izpārdotas, jau sen):

* Marks Makkoherans, "Gads Eiropas kosmosa zinātnē" - komentāri lieki, kad ierodas tādi augsti viesi no Eiropas Kosmosa aģentūras.
* Debija Luisa, "Asteroīdu sadursmju scenāriji" - tie gadījumi, kad pat Džekijs Čans mūs neglābs.
* Mišele Hoijersa, "Gravitācijas Visums"
* Alans Čepmens, "Roberts Huks" - ir grūti iedomāties kandidātu, kas spētu aizstāt šo personu un tikpat dzīvi stāstīt par astronomijas vēsturiskajām, bieži vien nepamanītajām personībām.

Ceturtā sesija (kādas biļetes?):

* Endrjū Pontzens, "Vai tumšā matērija eksistē?" - bez tumšās matērijas nekādi...
* Hjū Hadsons, "Saules aptumsuma bestsellera filmēšana" - režisors, kura filma "Chariots of Fire" (1981) ir savākusi dažus Oskarus. Iespējams, ka filmas nosaukums jums saistās ar Vangelis tāda paša nosaukuma albumu. Arī nebūsiet kļūdījušies.
* Luiss Dartnels, "Kas padara planētu dzīvībai piemērotu?" - redzēsim, vai viņš piebildīs, ka aplūkojam planētas, kuras ir piemērotas mums pazīstamām dzīvības formām.
* Džons Spensers, "New Horizons: Pluto atklājumi" - saldais ēdiens uz atvadām

Starp konferences sesijām ir jāatrod laiks, lai aizskrietu uz grāmatu stendiem no Cambridge University Press un Springer, kur ar iespaidīgām atlaidēm var iegādāties labu literatūru. Jāpiestāj pie ESA Science stenda. Teleskopu īpašniekiem izstāde ir kā medus maize lapsenēm. Pārāk kārdinošas atlaides, lai tā vienkārši paskrietu garām.

Tātad, uz observatoriju nevajag braukt laika posmā no 4. līdz 11. februārim (ieskaitot). Tāpat būs apmācies, tā kā daudz ko nezaudēsiet.

Kas zina, varbūt nākamgad kāds sadūšosies braukt mums līdzi un mēs nebūsim vienīgie "baltie" no Latvijas. Ir tā vērts.

Komentāri

  1. Andis tieši 4.02.2016 domāja šādi:

    Būtu uzrakstījuši, kad vēl bija biļetes... :)

  2. Redaktors tieši 4.02.2016 domāja šādi:

    Nākamo Astrofest izziņosim laicīgi. Ja tāda interese, tad tikai priecāsimies par kompāniju.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!