ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ar cieņu un mīlestību pret kosmosa izpēti


Publicēts: 12.08.2014

Š.g. 27. jūlijā no ASV mājās atgriezās konkursa „Mums pieder debesis 2014” uzvarētāji Estere Savicka, Oskars Raudiņš un viņu pavadone Maija Cēbere, kas no 18.- 26. jūlijam Hantsvilā (Huntsville), Alabamas pavalstī piedalījās Starptautiskās Kosmosa nometnes programmā „Advanced Space Camp”.

„Labākais piedzīvojums un pieredze visā manā mūžā” ir pirmā frāze, ko jaunieši saka, jautāti par to, kā gāja.

Šī pieredze man lika mainīt domas arī par savu nākotni, apsvērt iespējas, kā arī es varētu „izsisties” un nokļūt šajā nozarē. Ne velti pie nometnes istabiņu ēkas ieejas durvīm ir plāksne ar uzrakstu: Through these doors enter the world's future astronauts, scientists and engineers, (Pa šīm durvīm ienāk pasaules nākamie astronauti, zinātnieki un inženieri – LV, aut.) savās emocijās dalās Estere. Piesakoties konkursā, Estere esot šaubījusies, savas izredzes vērtējot kā mazas. Tomēr interese par kosmosu, gan kā estētiski baudāmo zvaigžņotu debess jumu, gan kā tehnoloģiju nozari, kuras labumus mēs izmantojam ikdienā, neļāva atmest cerības un lika turpināt cīnīties par galveno balvu. Un viņas neatlaidība vainagojās panākumiem – galvenās balvas iegūšanu!

 „No nometnes es atbraucu ar jaunu pieredzi, daudz jauniem draugiem, jaunām zināšanām kas noderēs tālākajā dzīvē, ar prieku, ka tas bija tā vērts – ieguldīt laiku, lai izbaudītu šo visu”, ar daudz vēsāku prātu savukārt stāsta Oskars. Viņa interese par kosmosa tehnoloģijām bija ievērojami lielāka jau pirms šī konkursa, gan mācoties Rīgas Valsts tehnikumā, gan darbojoties raķešu modelisma pulciņā „Annas-2”, līdz ar to iegūt galveno balvu, iespējams, bija mazliet vieglāk. Tomēr arī viņam šī pieredze ir ļāvusi uzzināt daudz vairāk, klātienē izpētot pasaules lielākos kosmosa nesējraķešu modeļus un iejūtoties kā kosmosa izpētes misijas apkalpes dalībniekam.

Nometnē katrs var atrast un paņemt sev ko unikālu un īpašu,” spriež jauniešu pavadone M.Cēbere, kas pārstāv Latvijas Kosmosa tehnoloģiju un pakalpojumu klasteri. „Nometnes piesātinātais saturs jauniešiem ļauj ieskatīties nākotnes industrijā, izmēģināt savus spēkus dažādās jomās un iespējams sevi ieraudzīt kādā profesijā, kuru rodas daudz stiprāka vēlme apgūt. International Space Camp ir jauniešu nākotnes nometne, kur apsvērt – par ko es varu kļūt, kad izaugušu „liels”.” M.Cēbere norāda, ka arī viņai šī pieredze ļāva daudz skaidrāk aptvert industrijas apjomus un ieraudzīt arī Latvijas kā mazas tomēr nozīmīgas risinājumu autorvalsts lomu un nākotni kosmosa tehnoloģiju un pakalpojumu nozarē.

 Jau piecus gadus konkurss „Mums pieder debesis” ik gadu atrod divus jauniešus – puisi un meiteni, kuriem nodrošina iespēju doties uz Starptautisko Kosmosa nometni ASV! Jauniešu atsauksmes un nometnes ietekme uz to turpmāko dzīvi apliecina, ka šim konkursam ir būtiska loma jauniešu nākotnes profesionālā virziena izvēlē, tiem turpinot savu izglītību un karjeru eksaktajās un inženierzinātnēs. Jau šobrīd tiek aizsākts darbs, lai konkurss noritētu arī sesto gadu. Tiksimies konkursa „Mums pieder debesis 2015” atklāšanas pasākumā 2015. gadā.

Ventspils Augsto Tehnoloģiju Parks

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!