ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Aizsniegt neredzamās debesis


Publicēts: 19.01.2008

Jūs varat būt patiešām laimīgi, ja esat redzīgi, jo spējat skatīt pasauli sev apkārt visā tās krāšņumā, ieskaitot kosmosā esošos brīnumus. Tomēr mūsu vidū ir arī tādi, kuru acu gaismu ir aizstājis pirkstu jūtīgums. NASA ir padomājuši arī par šiem cilvēkiem, dodot viņiem iespēju ielūkoties visumā.

NASA šonedēļ prezentēja grāmatu, kurā apkopoti attēli no lielākajām observatorijām šeit uz Zemes un tuvējā kosmosā. Attēli ir veidoti, lai tos spētu uztvert ne tikai ar redzi, bet arī ar tausti.

"ASV vien ir vairāk kā 10 miljoni neredzīgu cilvēku," pastāstīja grāmatas autore Norīna Graisa, kas ir izdevusi ne vienu vien astronomijas grāmatu redzes invalīdiem. "Es ceru, ka mana grāmata palīdzēs neredzīgajiem un vājredzīgajiem labāk izprast to visuma daļu, kas nav saredzama arī mums ar neapbruņotu aci."

Grāmatā "Aizskar neredzamās debesis" (Touch the Invisible Sky) ir 60 lapaspušu bieza. Tajās redzami krāsaini miglāju, zvaigžņu, galaktiku un dažu teleskopu attēli. Papildus redzamajam attēlam lapaspusēs ir iestrādāti izciļņi, līnijas un citas tekstūras, kas neredzīgajiem palīdzēs iztēloties šos objektus. Attēliem ir pievienots apraksts gan parastajā rakstā, gan Brailā.

Šajā izdevumā ir gan Habla, gan Čandras rentgenstaru observatorijas, Spitzera teleskopa un uz Zemes bāzēto observatoriju uzņemtie attēli.

Grāmata stāsta par gaismu un spektru. Attēlotie objekti ir sakārtoti secībā, kas attaino to arvien pieaugošo attālumu no Saules, sākot ar mūsu Sauli, ceļojot cauri galaktikai un iepazīstot tās objektus, līdz Virpuļa galaktikai un Antenu galaktikām.

Kā jau norāda grāmatas nosaukums, arī redzīgajiem cilvēkiem visas lietas nav redzamas, jo mēs spējam uztvert tikai niecīgu starojuma spektru. Pat Habla un citu teleskopu attēli nav tādi, kādus tos redzētu ar neapbruņotu aci. Attiecīgi grāmata būs lielisks uzskates līdzeklis tiem, kas neredz, kā arī tiem, kas ir redzīgi, bet tomēr nespēj paši, bez papildus līdzekļiem, skatīt šos debesu brīnumus.

Grāmatas autori: Norīna Graisa, Saimons Stīls, Dorisa Daou.

Grāmata būs pieejama NASA bibliotēkās, ASV neredzīgo cilvēku skolās un asociācijās, zinātniskajos centros, muzejos un izdevniecībā Ozone Publishing.

SPACE.com

Komentāri

  1. mario tieši 25.07.2009 domāja šādi:

    man kā braila rakstā rakstošam un lasošam būtu interesanti. bet latvijā šāda grāmata 99,99999999% nebūs:/






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!