ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Stīvens Hokings (1942 - 2018)


Publicēts: 14.03.2018

2018.gada 14.marta rīts pienāca ar skumju vēsti. 76 gadu vecumā miris viens no pēdējo laiku spēcīgākajiem fiziķiem-teorētiķiem Stīvens Hokings. Daži viņu atcerēsies kā zinātnieku, kas palīdzēja pasaulei apjaust melno caurumu darbības principus. Daži kā iedvesmotāju, kas mudināja cilvēci ātrāk doties kosmosā, prom no Zemes. Savukārt citi atcerēsies viņa brīdinājumus necensties meklēt citplanētiešus. Vēl kādi kā cilvēku, kas ir izcīnījis dižas cīņas personīgajā dzīvē, lai sasniegtu šķietami neiespējamas lietas ar viņam atvēlēto fizisko veselību.

Stīvens Hokings ir dzimis 1942.gada 8.janvārī. Pavadīja savu bērnību Oksfordā, kur arī uzsāka studijas. 1963.gadā viņam diagnosticēja smagu motoro neironu slimību - amiotrofo laterālo sklerozi. Ārsti uzskatīja, ka viņam atlicis dzīvot vien pāris gadus. Pateicoties ģimenes un draugu atbalstam Hokings nodzīvoja daudz ilgāk, atstājot pētījumus un iedvesmojošas runas un rakstu darbus.

Kā teica viens labs draugs: "Dzīvo pasaule dzīvajiem". Ir skumji, ja aiziet diži prāti, kas ne tikai spēj risināt Visuma mēroga jautājumus, bet iedvesmot citus iet šo grūto ceļu. Tomēr mums jāiet tālāk un jāstrādā pie tā, lai Stīvens Hokings nebūtu velti cīnījies. Starp jauniešiem un skolēniem noteikti ir daudz potenciālo "hokingu". Skolotājiem, vecākiem, līdzcilvēkiem ir jāspēj saskatīt jaunajā paaudzē šos dimantus, jāpalīdz tos noslīpēt un jāļauj pēc tam mirdzēt.

"Neaizmirsti lūkoties zvaigznēs un nevis lejup. Mēģini izprast redzēto un nepārstāj brīnīties par to, kas liek Visumam eksistēt. Esi zinātkārs un, lai arī cik grūta nešķistu dzīve, vienmēr atradīsies kaut kas, ko tu varēsi darīt un gūt panākumus. Ir svarīgi nepadoties."

Atceroties diženo zinātnieku un cīnītāju, iesakām izlasīt kādu no latviski tulkotajām grāmatām par Stīvena Hokinga dzīvi un darbu. Piemēram, "Īsi par manu vēsturi".

P.S. 1879.gada 14.martā piedzima Einšteins.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!