ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Skots Kārpenters (1925-2013)


Publicēts: 11.10.2013

2013. gada 10. oktobrī mūžībā aizgāja ASV ceturtais astronauts un otrais šīs valsts pārstāvis, kurš aplidojis apkārt Zemei. Skots Kārpenters bija viens no pirmajiem NASA astronautiem, kas sāka apmācības 1959. gadā. Pirmo un vienīgo reizi viņš pameta Zemi 1962. gada 24. maijā, kļūdams jau par sesto cilvēku, kurš pabijis kosmosā.

Mercury-Atlas 7 misijas ietvaros Kārpentera kuģis trīs reizes apriņķoja Zemei. Viņš bija pirmais, kas, atrodoties kosmosā, ēda cietu barību - mazus, četrkantīgus kubiņus, kas bija veidoti no šokolādes, vīģēm un datelēm, kā arī graudaugiem ar augstu proteīnu saturu.

"Jums jāsaprot, ka mana pieredze mikrogravitācijā, lai gan īpaša un jautrāka nekā es jums spēju izstāstīt, mūsdienu kosmisko lidojumu sasniegumu gaismā ir ļoti īsa," Kārpenters stāstīja intervijas laikā 1999. gadā. "Mikrogravitācija un tas, ko jūs kosmosā redzat, ir kaut kas īpašs, un es vēlētos, lai visi to varētu pieredzēt."

Aurora 7 kapsula ar Skotu Kārpenteru nolaidās okeānā 4 stundas un 56 minūtes pēc starta no Kanaveralas raga. Piedevām kapsula nolaidās aptuveni 400 kilometrus nostāk no plānotās vietas.

Kārpenters kosmosā vairs neatgriezās, jo 1964. gadā ceļu satiksmes negadījuma laikā savainoja kreiso roku. Tomēr tas netraucēja viņam kļūt par akvanautu un Jūras spēku SEALAB II laboratorijā pavadīt rekordilgu laiku - 30 dienas.

Interesanti, ka šobrī no oriģinālās Mercury 7 astronautu grupas dzīvs vairs ir tikai Džons Glens.

Malkolms Skots Kārpenters piedzima 1925. gada 1. maijā Boulderā, Kolorādo štatā ASV. Kolorādo universitātē viņš ieguva bakalaura grādu aeronautikā. 1949. gadā Kārpenters nokļuva ASV Jūras spēkos un izgāja lidotāju apmācību. 1951. gada aprīlī viņš kļuva par jūras spēku lidotāju. Kārpenters piedalījās daudzās misijās, lidojot virs Dzeltenās jūras, Dienvidķīnas jūras un Formosa šauruma. Pēc kara Kārpenters tika nozīmēts Jūras spēku lidaparātu izmēģinājumu centrā, kur viņš piedalījās visdažādāko lidaparātu izmēģinājuma lidojumos.

Pēc lidojuma kosmosā Kārpenters darbojās Pilotējamo lidojumu kosmosa kuģu centrā (mūsdienās Džonsona Kosmosa centrs) un aktīvi piedalījās Apollo Mēness moduļa izstrādē, kā arī atbalstīja zemūdens apmācības izgājieniem atklātā kosmosā.

1967. gadā Kārpenters pameta NASA un drīz vien nodibināja kompāniju Sea Sciences, kuras mērķis bija uzlabot okeānu resursu izmantošanu un veicināt planētas saglabāšanu. Lai labāk izprastu okeānu, viņa vadītā kompānija veica visu pasaules okeānu izpēti. Pats Kārpenters piedalījās šajos izpētes darbos un ienira lielākajā daļā okeānu. Vēlāk Kārpenters strādāja kā konsultants un piedalījās niršanas aprīkojuma uzlabošanā.

Skots Kārpenters nākamo paaudžu atmiņās paliks kā vīrs, kurš veidoja vēsturi. Viņš piederēja paaudzei, kura sadalīja cilvēces evolūciju divos laikmetos - pirms un pēc cilvēka ienākšanas kosmosā. Cilvēce turpinās savu attīstību un, iespējams, izpletīsies arvien tālāk un tālāk Visumā, bet Kārpentera nopelns nekad netiks atkārtots. Viņš bija viens no pirmajiem.

collectSPACE, Bad Astronomy

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!