ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Simts gadi Dienvidpolam


Publicēts: 3.01.2012

"14. decembrī laikapstākļi bija jauki, gluži kā īpaši sagatavoti mūsu ierašanās notikumam. Es neesmu pilnīgi pārliecināts, bet man šķiet, ka mēs apēdām brokastis ātrāk nekā parasti un devāmies ārā no telts ātrāk, lai gan man jāatzīst, ka mēs vienmēr to paveicām pietiekami ātri... Trijos pēcpusdienā no mūsu vedējiem atskanēja vienblasīgs "Stāt!". Viņi bija rūpīgi izpētījuši instrumentus uz kamanām un tie viennozīmīgi liecināja, ka attālums ir pieveikts. Mērķis bija sasniegts, ceļojums beidzās."

Tā savos atmiņu pierakstos savulaik rakstīja Roalds Amundsens, kurš 1911. gada 14. decembrī sasniedza Zemes Dienvidpolu.

"Mēs apzinājāmies, ka tagad esam Polā. Protams, katrs no mums saprata, ka nestāv precīzi tajā vietā, tas bija neiespējami ar instrumentiem, kas bija mūsu rīcībā, noteikt precīzu Pola atrašanās vietu. Bet mēs bijām tik tuvu, ka tās dažas jūdzes, kas mūs iespējams šķīra no tā, bija nenozīmīgas. Pēc apstāšanās mēs sanācām kopā un viens otru apsveicām.

Tad mēs ķērāmies pie svinīgākā un nozīmīgākā darba - karoga pacelšanas. Piecos acu pāros mirdzēja lepnums un mīlestība pret savu dzimteni, kad tās lūkojās uz karogu, kad tas atritinājās ar spēju troksni un plīvoja virs Pola. Piecas laikapstākļu nesaudzētas, sala apkostas dūres turēja karoga kātu, pacēla plīvojošo karogu gaisā un iesprauda to sniegā kā pirmo ģeogrāfiskajā Dienvidpolā."

2011. gada 14. decembrī Dienvidpols bija daudz patīkamāka vieta nekā "plašais un vienmuļais līdzenums", kuru pirms 100 gadiem sasniedza Amundsens. 2008. gadā tur tika atklāta jauna pētniecības stacija, jau trešā kopš 1957. gada. Amundsens savulaik tur atstāja vienu telti, mūsdienās tur ir komplekss, kurā var dzīvot vairāk kā 100 cilvēki visu cauru gadu.

Amundsens un viņa komanda Dienvidpolā pavadīja trīs dienas, veicot mērījumus. Mūsdienās šajā izpētes stacijā zinātnieki gan veras tālu kosmosā, gan meklē subatomāras daļiņas, gan analizē Zemes atmosfēru.

Pols joprojām ir barga un izolēta vide, bet 100 gadu laikā notikušās izmaiņas ļauj tam piekļūt daudz vieglāk. Mūsdienās ir pat iespējams sekot līdzi tur notiekošajam, izmantojot tiešsaistes kameru.

Gribētos cerēt, ka starp pirmā cilvēka izkāpšanu uz Mēness un pastāvīgu bāzi nepaies 100 gadi.

Earth Observatory

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!