ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sallija Kristena Raida (1951-2012)


Publicēts: 24.07.2012

2012. gada 23. jūlijā pēc 17 mēnešu ilgās cīņas ar aizkuņģa dziedzera vēzi mūžībā aizgājusi vēl viena ievērojama persona kosmosa iekarošanas vēsturē - pirmā ASV sieviete, kas lidoja kosmosā, Sallija Kristena Raida. Viņas neizsmeļamā enerģija, zinātkāre, inteliģence, aizrautība, nodošanās un mīlestība pret cilvekiem turpinās iedvesmot jauno paaudzi.

"Sallija Raida uzstādīja rekordus ar apbrīnojamu vieglumu un profesionalitāti un burtiski mainīja ASV kosmosa apguves programmu," teica NASA vadītājs Čarlzs Boldens. "Nācija ir zaudējusi vienu no labākajiem līderiem, skolotājiem un pētniekiem. Mēs domās un lūgšanās esam kopā ar Sallijas ģimeni un tiem, kurus viņa ir iedvesmojusi. Viņa ir aizgājusi, bet viņas zvaigzne turpinās spoži spīdēt."

"Sallija bija personīgs un profesionāls paraugs man un tūkstošiem sieviešu pasaulē," teica Lorija Gārvere no NASA. "Viņas gars un nodošanās turpinās iedvesmot sievietes."

Raida piedalījās ASV kosmosa programmas veidošanā līdz pat savai nāvei 61. gadu vecumā. Pēc diviem lidojumiem ar vairākkārt izmantojamajiem kosmosa kuģiem, viņa veltīja sevi zinātnei Kalifornijas universitātē Sandjēgo. Viņa piedalījās abu kosmosa kuģu katastrofu izmeklēšanas komandās, kā arī Augustīna komitejā 2009. gadā, kas apkopoja un izvērtēja NASA turpmākos attīstības plānus, tai skaitā arī pilotējamos lidojumus.

Sallijas Raidas paliekošo vietu vēsturē nodrošināja STS-7 misija 1983. gada 18. jūnijā, kad viņa devās kosmosā kopā ar vēl četriem astronautiem.

"Fakts, ka es kļūšu par pirmo Amerikas sievieti kosmosā, nozīmēja, ka no manis tiks gaidīts daudz," atcerējās Raida 2008. gadā. "Tas man tika skaidri pateikts dienā, kad pavēstīja, ka esmu izvēlēta lidojumam. Mani aicināja uz sarunu ar Krisu Kraftu. Viņš vēlējās man izskaidrot, uz ko es parakstos, pirms piekrītu lidojumam. Es biju tik apstulbusi no šīs ziņas, ka maz atceros no tā, ko viņš man teica."

"Starta dienā valdīja satraukums un apkārt notika tik daudz, pat ceļā uz starta laukumu," turpināja Raida. "Es tiešām par to daudz tobrīd nedomāju... bet es sapratu, ka tas bija milzīgs gods tikt izvēlētai kā pirmajai, kas dosies kosmosā."

Raida NASA astronautu klasei pievienojās 1978. gadā. Viņa un vēl piecas sievietes, kā arī 29 vīrieši tika izvēlēti no aptuveni 8000 kandidātiem. Šī klase tika dēvēta par "35 jauniesaucamie". Jau 1979. gada vasarā sākās apmācības Džonsona kosmosa centrā. Raida un viņas nākamie lidojuma kolēģi mācījās piecus gadus līdz tika nozīmēti sešas dienas ilgajai STS-7 misijai, kuras ietvaros orbītā tika ievadīti divi sakaru pavadoņi un veikta virkne zinātnisko eksperimentu.

1984. gadā Raida vēlreiz devās kosmosā STS-41G ietvaros. 8 dienu ilgā lidojuma laikā orbītā tika novietots Zemes radiācijas budžeta satelīts, veikti Zemes novērojumi un demonstrētas potenciālās satelītu degvielas uzpildīšanas metodes. Viņa tika nozīmēta arī trešajam lidojumam, bet tika pārcelta uz Challenger katastrofas izmeklēšanas grupu 1986. gada janvārī. Pēc tam Raida kļuva par NASA vadītāja ilgtermiņa un stratēģiskās plānošanas asistenti.

1989. gadā Raida pievienojās Kalifornijas universitātei Sandjēgo kā fizikas profesore un Kalifornijas Kosmosa institūta direktore. 2001. gadā viņa dibināja savu kompāniju - Sallijas Raidas zinātne, lai īstenotu savu sapni un veicinātu meitenes un sievietes saistīt savu dzīvi ar zinātni, matemātiku un tehnoloģijām.

Lai arī ir skumji, ka tik agri aiziet lielisks, iedvesmas un iniciatīvas bagāts cilvēks, prieks, ka Sallijas Raidas atstātais mantojums patiesi kalpos kā iedvesma daudziem jauniešiem un bērniem, lai arī piepildītu savu sapni un kādreiz lidotu kosmosā.

 

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!