ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Roberts Maikls Vaits (1924-2010)


Publicēts: 25.03.2010

2010. gada 17. martā miris Roberts Maikls Vaits, ASV gaisa spēku ģenerālmajors un daudzkārt apbalvotais kara veterāns, kas bija pirmais pilots, kas ar lidmašīnu pārsniedza skaņas ātrumu gaisā 6 reizes. 1962. gadā ar X-15 lidmašīnu viņš sasniedza gandrīz 100 kilometru augstumu virs Zemes un pēc tam nosēdās izžuvušā ezerā.

Robertam Vaitam bija 38 gadi, kad viņš no rekordus uzstādoša pilota no Edvardsa gaisa spēku bāzes kļuva par vienu no ASV astronautiem.

Kamēr Alans Šepards, Virdžils Grisoms, Džons Glens un Skots Kārpenters kosmosā devās milzīgu nesējraķešu nestu kapsulu iekšienē, Vaits to izdarīja ar X-15, sasniedzot gandrīz 100 kilometru augstumu un pēc tam nolaižoties izžuvušajā Rodžersa ezerā.

Šis varoņdarbs nodrošināja viņam pirmā spārnotā astronauta titulu.

Vaits piedalījās trijos karos - 2. pasaules karā, Korejas un Vjetnamas karos. Pēc vētraina un varoņdarbiem bagāta mūža, viņš savas dzīves pēdējās dienas vadīja īpašā veco ļaužu mājā, kur arī miegā aizgāja no dzīves.

"Visu savu mūžu viņš dzīvoja uz briesmu robežas, bet nomira mierīgi," teica viņa dēls Gregs Vaits.

Vēsturnieks Džims Jangs uzskata, ka Roberts Vaits ir viens no slavenākajiem cilvēkiem kosmiskās aviācijas vēsturē. "Ir pagājuši daudzi gadi kopš viņa sasniegumiem, bet tie bija īpaši tad un ir īpaši arī mūsdienās."

1954. gadā Vaits kļuva par X-15 vadošo pilotu. Pirmais lidojums notika jau 1958. gadā. 1961. gadā astoņu mēnešu laikā viņš uzstādīja trīs jaunus rekordus. 1961. gada 7. martā pārsniedza skaņas ātrumu četras reizes. 1961. gada 23. jūnijā pārsniedza skaņas ātrumu piecas reizes, bet 9. novembrī - sešas reizes, sasniedzot aptuveni 6500 km/h lielu ātrumu. 1962. gada 17. jūlijā Vaits uzlidoja gandrīz 100 kilometru augstumā virs Zemes.

"Tas ir fantastisks skats," viņš ziņoja, atrodoties bezsvara stāvoklī.

1962. gadā Vaitam un vēl trim X-15 pilotiem prezidents Kenedijs pasniedza augstāko gaisa spēku apbalvojumu - Roberta Dž. Koljēra balvu.

Vaits ieguva bakalaura grādu elektroinženierzinātnēs un maģistra grādu biznesa vadībā.

Los Angeles Times

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!