ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pa zemes ceļu līdz pasaules vadošajai observatorijai


Publicēts: 29.10.2012

Šogad Eiropas Dienvidu observatorija (ESO) svin piecdesmit gadu jubileju, tādēļ reizi mēnesī piedāvā ielūkoties ESO pagātnē, lai atklātu, kā šo gadu laikā mainījušās La Siljas un Paranālas observatorijas, ESO birojs Santjago Čīlē un ESO galvenā mītne Vācijā.

Šajā attēlu pārī redzama ieeja Paranālas observatorijā, kas atrodas Čīles ziemeļos, skatoties Cerro Paranal kalna virzienā. Vecākais attēls fotografēts 1987. gadā.

Cerro Paranal reģions kā iespējamā Ļoti lielā teleskopa (VLT) vieta nākotnē jau tika izvērtēja jau 1983. gadā. Analīzes grupā tad darbojās arī toreizējais ESO ģenerāldirektors Lodevijks Voltjērs. 1987. gadā uz virsotni tika izbūvēts zemes ceļš un tika izveidota pastāvīga laikapstākļu novērošanas stacija. Vēsturiskajā fotogrāfijā mēs redzam, kā tolaik izskatījās Paranālas observatorijas piebraucamais ceļš.

Pārbaudes rezultāti bija ļoti labi. Apstākļi bija acīmredzami labāki nekā La Siljas observatorijā un citās vietās, kuras tika pētītas kā potenciālās mājvietas VLT teleskopiem. 1990. gada decembrī ESO padome par VLT observatorijas vietu izvēlējās Paranālas kalnu.

Šo 25 gadu laikā daudz kas ir mainījies Paranālas observatorijā. Kalna virsotne tika nolīdzināta, tika izbūvēts augstas kvalitātes ceļš un, protams, tika uzstādīti teleskopi. Virsotnē tagad atrodas četri 8,2 metrus lielie pamatteleskopi, kopā ar tiem kalnā mājo arī četri 1,8 metrus lielie palīgteleskopi, kuri tiek izmantoti interferometrijai, kā arī 2,6 metrus lielais VLT izpētes teleskops. Uz leju no vārtiem tika uzbūvētas daudzas ēkas, kas veido observatorijas galveno nometni.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!