ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Maikls Kolinss - vīrs, kas pirms 40 gadiem neizkāpa uz Mēness


Publicēts: 20.07.2009

Viņam ir laba humora izjūta, viņš ir vienkāršs, viņš ir dedzīgs, viņš ir lielisks rakstnieks un viņš ir astronauts. Tā par Kolinsu, kurš piedalījās leģendārajā Apollo 11 lidojumā, bet tā arī neizkāpa uz Mēness, raksta Universe Today autore Nensija Atkinsone.

Kolinsam, kurš 1969. gadā atradās komandmodulī orbītā ap Mēnesi, šobrīd ir 78 gadi. Viņš nudien nemīl intervijas un skaļu uzstāšanos, tādēļ to vietā astronauts ir apkopojis sev visbiežāk uzdotos jautājumus. Daļa no atbildēm ir atrodama arī viņa grāmatā Carrying the Fire.

J.: Vai jūs nejutāties vientuļš, kad viens pat riņķojāt ap vientuļo Mēnesi?
A.: Nē. "Ne mazākā mērā nejutos pamests vai vientuļš, bet apzinājos savu daļu tajā, kas tobrīd notika uz Mēness virsmas. Es melotu vai būtu muļķis, ja teiktu, ka man bija labākā Apollo 11 vieta, bet es droši varu teikt, ka es esmu apmierināts ar to, kas man tika atvēlēta. Šis piedzīvojums bija paredzēts trim cilvēkiem, un es uzskatu, ka mana trešdaļa bija ne mazāk svarīga kā pārējās divas. Es nenoliegšu, ka tur augšā ir vientulība. To vēl vairāk pastiprina fakts, ka sakari ar Zemi pazūd brīdī, kad kosmosa kuģis aizlido aiz Mēness. Es esmu viens, patiesi viens un absolūti izolēts no visām zināmajām dzīvības formām. Es tāds esmu."

J.: Vai jūs bijāt apmierināts ar sev atvēlēto lomu Apollo 11 lidojumā?
A.: Jā, pilnībā. Tas bija pagodinājums.

J.: Ko jūs vislabāk atceraties no Apollo 11 lidojuma?
A.: Lūkošanos uz Zemi no liela attāluma. "Es patiesi ticu, ja mūsu politiskie vadītāji varētu paraudzīties uz mūsu planētu no 100 000 jūdžu liela attāluma, viņu uzskati tiktu mainīti pašos pamatos. Visu svarīgās robežas kļūtu neredzamas un skaļie argumenti apklustu. Nelielā lode turpinātu griezties, klusībā ignorējot tās iedalījumu, parādot vienu veselumu, kas vēlas vienotu izpratni un attieksmi. Zemei jākļūst par to, kāda tā izskatās -  zila un balta, nevis kapitālisti vai komunisti; zila un balta - nevis bagāta vai nabadzīga; zila un balta - nevis skaudīga vai apskausta." Maza, spoža, rāma, zila un balta, TRAUSLA.

J.: Tas bija pirms 40 gadiem. Vai tā izskatītos tāda pati arī mūsdienās?
A.: No Mēness - jā, bet izskats var būt mānīgs. Tā nav rāma, bet noteikti ir trausla un kļūst arvien trauslāka. Kad mēs lidojām uz Mēnesi, cilvēku skaits bija aptuveni 3 miljardi, mūsdienās šis skaitlis ir vairāk kā dubultojies un jau tiecas uz 8 miljardiem. Es nedomāju, ka šis pieaugums ir veselīgs. Dabiskās vides zaudēšana, okeānu piesārņošana, atkritumu uzkrāšana - tā nav jāizturas pret planētu.

J.: Jūs izklausāties saīdzis? Vai jūs tāds esat?
A.: 78. gadu vecumā noteikti, dažādos aspektos. Dažas lietas mūsdienu sabiedrībā mani kaitina, piemēram, slavenību slavināšana un varonības uzpūšana.

J.: Vai tad jūs neesat gan slavenība, gan varonis?
A.: Nē, neesmu. Varoņi pastāv un tie ir jāgodā kā tādi, bet nepieskaitiet tiem astronautus. Mēs smagi strādājam, mēs paveicam savu darbu tuvu pilnībai, bet mēs tam esam nolīgti. Nekādā veidā mēs neatbilstam Kongresa Varoņa medaļas kritērijam - "virs un aiz pienākuma robežām".
Slavenības? Kādas blēņas, kāds tukšs jēdziens personai. Kā izteicās mans draugs, lielais vēsturnieks Daniēls Borstins "zināms dēļ savas lab-at-pazīstamības." Cik daudz "dzīvošanas kopā", braucienu uz rehabilitācijas centriem, varbūt pat arestu, ir vajadzīgs, lai jūs kļūtu slavens.

J.: Ja man vajadzētu jūs definēt vienā vārdā, vai man jāsaka "īgns"?
A.: Nē, nē, veiksminieks! Parasti jūs esat pārāk jauns vai vecs, lai darītu to, ko patiesi vēlaties, bet apdomājiet: Nīls Armstrongs piedzima 1930., Bazs Aldrins - 1930. un Maiks Kolins arī 1930. Mēs ieradāmies tieši īstajā laikā. Mēs izgājām grūtas karjeras un bijām tajās veiksmīgi. Manā gadījumā tie bija 10% trāpīgas plānošanas un 90% aklas laimes. Uz mana kapakmeņa rakstiet - VEIKSMINIEKS.

J.: Ja mēs atgriežamies pie kosmosa apguves. Kas varētu būt nākamais?
A.: Es ceru, ka Marss. Tā ir mana mīļākā planēta kopš bērnības. Mēness nav pārāk interesanta vieta, bet Marss ir. Es uztraucos, ka ar NASA gliemeža tempiem, Marss attālināsies arvien tālākā un tālākā nākotnē.

J.: Kā jūs tagad pavadat savu laiku?
A.: Skrienot, braucot ar riteni, peldoties, makšķerējot, zīmējot, gatavojot ēst, lasot, uztraucoties par akciju tirgu, meklējot labu Cabernet pudeli, kas maksātu lētāk par 10 dolāriem. Vidēji aizņemts.

J.: Televīzijai nē?
A.: Dažas programmas par dabu un Vašingtonas Redskins.

J.: Vai jūtaties pietiekami atzīts par saviem nopelniem?
A.: Ak, Kungs, jā. Kaudzēm un kaudzēm.

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!