ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Leonards Nīmojs (1931-2015)


Publicēts: 28.02.2015

Mēs dzīves laikā ietekmējam viens otru, atstājot lielāku vai mazāku iespaidu uz sabiedrību. Viens no "cilvēkiem", kas būtiski ietekmējis manu personīgo dzīvi ir pusvulkānietis, puscilvēks Spoks. Iespējams tādēļ ziņa par aktiera, režisora un scenārista Leonarda Nīmoja nāvi šķiet jo īpaši skumīga. Spoka iedvesmoti savu nākotnes karjeru ir izvēlējušies gan astronauti, gan inženieri, gan citu profesiju pārstāvji. Neparasto vulkāniešu sveicienu ar lielākām vai mazākām sekmēm ir atdarinājuši lieli un mazi visā pasaulē. Mēs noteikti tevi neaizmirsīsim, mister Spok!

Leonards Nīmojs vislabāk pazīstams kā misters Spoks no "Zvaigžņu ceļa". Viņš ir filmējies gan seriālā, gan pilnmetrāžas filmās. Pēdējo reizi mēs Spoku varējām satikt Dž. Dž. Eibramsa "Zvaigžņu ceļš: Atriebība". Tomēr tās nav vienīgās Nīmoja lomas. Tāpat viņu var sastapt seriālā "Fringe", "The Twilight Zone" uc. Viņa balss skan "Transformeros" un dažādās videospēlēs, kā arī NASA video materiālā par kosmisko misiju Dawn.

Nīmojs ir izmēģinājis spēkus arī režisēšanā, papildinot ne tikai "Zvaigžņu ceļa" sēriju, bet uzņemot tādas filmas kā "Labā māte" (The Good mother) un "3 vīrieši un bērns" (3 Men and a Baby).

Viņš ir atstājis savas pēdas arī mākslas un literatūras pasaulē. Būdams kaislīgs fotogrāfs, 1970. gados viņš rīkoja fotoizstādes. Nīmojs ir rakstījis arī dzeju, kas izdota divos krājumos: "You and I" un "Warmed by Love". Zinādams, cik grūti klājas jauniem māksliniekiem, viņš kopā ar savu sievu izveidoja "Nīmoja fondu", kas nodarbojās ar jauno talantu atbalstīšanu. Pēdējos savas dzīves gados aktieris aktīvi piedalījās arī dažādos labdarības pasākumos.

Vēl 2015. gada 23. februārī Nīmojs savā Twitter profilā rakstīja: "Dzīve ir kā dārzs. Tajā var būt brīnišķīgi brīži, bet tie var tikt saglabāti tikai atmiņās." Misters Spoks daudzu cilvēku atmiņās būs šis brīnišķīgais, atmiņā saglabātais brīdis, iedvesmas un sapņu avots arī turpmāk.

Kas zina, varbūt nākotnē Spoka vārdā būs nodēvēts ne tikai asteroīds Saules sistēmā, bet arī kāda Vulkānam līdzīga planēta, kuru cilvēce atklās nākotnē, pateicoties tiem zinātniekiem, inženieriem un citu profesiju pārstāvjiem, kurus Spoks savulaik kopā ar pārējo kosmosa kuģa "Enterprise" apkalpi ir aicinājies drosmīgi doties turp, kurp neviens vēl nav bijis, uzdrošināties īstenot to, par ko citi baidās pat sapņot.

Live long and prosper!

P.S. Ja tu vēl nezini, ko nozīmē Spoka sveiciens, tad noskaties šo materiālu.

Komentāri

  1. Juris tieši 2.03.2015 domāja šādi:

    vecums jau arī bija iespaidīgs

  2. supermega tieši 2.03.2015 domāja šādi:

    Arī pēdējais tweets bija iespaidīgs.. LLAP, ļaudis!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!