ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ko redzēja Džons Glens


Publicēts: 23.02.2012

Pirms piecdesmit gadiem, 1962. gada 20. februārī Džons Glens kļuva par pirmo amerikāni, kurš apriņķojis apkārt Zemei. Viņš bija arī viens no pirmajiem cilvēkiem, kuri pētīja mūsu planētu no kosmosa.

"Šeit Friendship 7. Redzu skaidri. Brīnišķīgs skats," jau 5 minūtes un 44 sekundes pēc starta Džons Glens līdzdalīja redzēto.

Pēc trim stundām, jau trešo reizi veicot apli ap Zemi, Glens nofotografēja Floridas štatu no Džordžijas robežas, kas atrodas zem mākoņiem pa labi, līdz Kanaveralas ragam ziemeļos. Viņa mājas atradās 260 kilometrus zemāk.

"Es redzu Kanaveralu," viņš teica misijas vadītājiem. "Tā izskatās ļoti jauki no augšas. Es redzu visu Floridas štatu gluži kā uz kartes. Skaisti."

Glens lidoja ar Friendship 7, kuru kosmosā nogādāja nesējraķete Atlas. Nedaudz mazāk kā 5 stundu laikā viņš nolidoja gandrīz 122 tūkstošus kilometru, veicot trīs apļus ap Zemi.

Lidojuma laikā viņš redzēja putekļu vētras un ugunsgrēkus Āfrikā. Viņš novēroja Mēness atspīdumu mākoņos un okeānā. Glens skatīja krāsainos Golfa straumes ūdeņus un kuģu atstātos ceļus. Viņš redzēja arī "spožo, zilo joslu" - plāno un trauslo Zemes atmosfēru.

"Tā tik bija dieniņa. Es neesmu drošs, ko varētu pateikt par dienu, kurā tu redzi četrus brīnišķīgus saulrietus, bet tas ir interesanti," pēc nolaišanās Atlantijas okeānā rakstīja Glens.

Earth Observatory

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!