ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kā Saule gandrīz vai kodolkaru izraisīja


Publicēts: 10.08.2016

1967.gada 23.maijā ASV gaisa spēkos bija izsludināta trauksme. Lidmašīnas tika gatavotas karam. ASV uzskatīja, ka radaru sistēmas traucējumus ir radījuši PSRS spēki. Aukstā kara apstākļos tas bija pamatots iemesls, lai gatavotos sliktākajam. Par laimi militārie kosmosa laikapstākļu speciālisti paziņoja, ka radaru sistēmas un radiosakaru traucējumus izraisījusi Saules vētra. Lidmašīnas nepacēlās un pasaule izvairījās no kodolkara.

"Ja mēs [ASV] nebūtu savlaicīgi investējuši Saules un ģeomagnētisko vētru novērošanā, šīs vētras ietekme noteikti būtu bijusi lielāka," teica pētījuma vadītāja Deloresa Knipa no Kolorādo universitātes. "Tā bija laba mācība, ka ir svarīgi būt sagatavotam."

ASV militārie spēki Saules aktivitāti un kosmiskos laikapstākļus sāka novērot 1950.gadu nogalē. Jau 1960.gados īpaši izveidots departaments (AWS) nemitīgi vēroja Sauli un reģistrēja uzliesmojumus. AWS paspārnē darbojās novērotāji gan ASV, gan ārpus valsts teritorijas, kas katru dienu ziņoja par novēroto Saules aktivitāti.

1967.gada 18.maijā uz Saules parādījās liela plankumu grupa ar ļoti spēcīgu magnētisko lauku. 23.maijā lielākā daļa novērotāju bija pārliecināti, ka ir gaidāms spēcīgs uzliesmojums. Observatorijas Ņūmeksikā un Kolorādo novēroja uzliesmojumu ar neapbruņotu aci, bet radioobservatorija Masačūsetsas štatā ziņoja par ļoti spēcīgu radiostarojumu no Saules. NORAD Saules prognožu centrs izplatīja paziņojumu, ka nākamo 36 līdz 48 stundu laikā gaidāma spēcīga, pasaulsplaša ģeomagnētiskā vētra.

23.maijā visu trīs Balistisko raķešu agrīnās brīdināšanas sistēmu (BMEWS) radari, kas atradās Ziemeļu puslodes augstākajos platuma grādos, tika izsisti no ierindas. Šķita, ka šo radaru, kas paredzēti Padomju Savienības raidīto raķešu pamanīšanai, darbība tiek traucēta tīšuprāt. Jebkāds uzbrukums šīm stacijām, ieskaitot radaru darbības traucējumus, tika uzskatīts par kara pieteikumu.

Todien strādāja NORAD Saules prognozētājs, tagad atvaļinātais pulkvedis, Arnolds Snaiders. Troposfēras laikapstākļu prognozētājs viņam lūdzis informāciju, vai uz Saules nav novērojama kāda aktivitāte.

"Es atceros, ka atbildēju viņam ar lielu aizrautību, ka puse Saules nupat uzsprāga, un tad jau turpināju izklāstīt detaļas jau daudz mierīgāk," pastāstīja Snaiders.

Apkopojot informāciju un ņemot vērā, ka visas trīs BMEWS stacijas atradās Saules apgaismotajā zonā, NORAD speciālisti secināja, ka traucējumu avots varētu būt Saule nevis PSRS. To apstiprināja arī fakts, ka, norimstot Saules aktivitātei radioviļņu diapazonā, samazinājās arī traucējumi.

1960.gados pastāvīgā gatavībā bija gaisa spēku lidmašīnas, kas bija aprīkotas ar kodolieročiem. Liktenīgajā dienā komandieri, kas domāja, ka BMEWS staciju radaru traucējumus radījusi Padomju Savienība, bija gatavi likt lietā šīs lidmašīnas.

"Tā bija baisa situācija," teica Knipa.

Gaisa Spēku lidmašīnas palika uz lidlauka un pētījumu autori uzskata, ka savlaicīgi piegādātā informācija no Saules prognozēšanas centra nepieļāva tālāku konflikta attīstību, iespējams ar kodolieroču pielietošanu. Knipa pastāstīja, ka publiski pieejamajos dokumentos ir atrodama informācija, ka ziņa par vētru uz Saules tika nodota valdības augstākajiem ešeloniem, iespējams pat prezidentam Džonsonam.

Ģeomagnētiskā vētra, kas sākās aptuveni 40 stundas pēc Saules uzliesmojuma, radīja radiosakaru traucējumus aptuveni nedēļas garumā. Ziemeļblāzmas bija novērojamas pat Ņūmeksikas štatā.

Snaiders un pētījuma autori uzskata, ka korekts situācijas novērtējums novērsa katastrofu un lika militāristiem atzīt, ka kosmiskie laikapstākļi ir vērā ņemams faktors. Tā rezultātā kosmisko laikapstākļu prognozēšanas sistēmas tika pilnveidotas.

Plašākai publikai, kas priecājās par ziemeļblāzmām, nebija ne mazākās nojausmas, ka Saule gandrīz vai izraisīja kodolkaru.

"Tas ir aizraujoši no vēsturiskā viedokļa," teica radiozinātnieks un elektroinženieris no Džordžijas Tehnoloģiju institūta, kurš pētījumā nebija iesaistīts. "Bieži vien notiek kāda katastrofa un tad mēs domājam, ko darīt, lai tas nenotiktu atkal. Šajā gadījumā sagatavotība bija pietiekama, lai novērstu katastrofu."

American Geophysical Union

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!