ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Edgars Mitčels (1930-2016)


Publicēts: 6.02.2016

Edgars Mitčels, viens no Apollo 14 astronautiem, kas 1971.gada 5. februārī izkāpa uz Mēness, mira 2016.gada 4. februārī 85 gadu vecumā. Mitčels piedzima 1930.gada 17.septembrī. Bērnībā viņš aktīvi piedalījās skautu kustībā. 1952.gadā Mitčels pabeidza mācības Kārnegī Tehnoloģiju institūtā. Nākamajā gadā viņš pievienojās ASV Jūras spēkiem, kļūstot par pilotu. 1966. gadā Mitčels tika izvēlēts kļūt par astronautu un 1971.gadā viņam uzticēja vadīt Apollo 14 Mēness nolaišanās moduli Antares.

Mitčels kopā ar Apollo 14 komandieri Alanu Šepardu veica divus pārgājienus pa Mēness virsmu, izpētot Fra Mauro augstkalni. Komandmodulī atradās Stjuarts Rosa. Nolaišanās notika 1971.gada 5.februārī, lai gan pirms tam komanda saskārās ar problēmu, ka nolaišanās modulī Antares iedegās misijas atcelšanas gaisma. Pēc pārrunām ar komandcentru, Mitčels paspēja ievadīt programmatūras labojumus un misija varēja turpināties.

Tomēr ar to problēmas nebeidzās.

Kad līdz Mēness virsmai bija atlikuši aptuveni 6000 metri, nolaišanās radars pārstāja darboties. Tas nozīmēja, ka atlikušas 90 līdz 100 sekundes pirms misija tiks pārtraukta, jo, ja nav nolaišanās radara 3000 metru augstumā, nolaišanās jāpārtrauc. Arī šoreiz misijas vadība izdomāja risinājumu, kas nostrādāja un nolaišanās turpinājās. Mazāk kā pēc 6 minūtēm Antares bija uz Mēness virsmas un pēc aptuveni 6 stundām Mitčels izkāpa uz Mēness.

Mitčels un Šepards uzstādīja zinātniskos instrumentus uz Mēness virsmas un savāca aptuveni 43 kilogramus iežu paraugus, izmantojot speciālus ratiņus. Apollo 14 ir vienīgā misija, kur tādi tika izmantoti. Viens no misijas mērķiem bija sasniegt salīdzinoši svaigo Konusa (Cone) krāteri, kas gandrīz arī izdevās. Astronauti atradās nieka 30 metru attālumā no krātera malas, nezinot, ka viņi ir pienākuši tik tuvu. Tā kā nebija īsti skaidrs, cik tālu vēl ir krāteris, vadības centrs uz Zemes nolēma pārtraukt izgājienu un deva norādījumus astronautiem atgriezties nolaišanās modulī.

Kamēr Šepards uz Mēness virsmas spēlēja golfu, Mitčels kļuva par pirmo šķēpmetēju, izmantojot Saules vēja eksperimenta aprīkojumu.

Visi trīs Apollo 14 astronauti uz Zemes atgriezās 1971.gada 9.februārī.

Kopumā Mitčels kosmosā pavadīja 9 dienas un 1 stundu, no tām  33 stundas un 31 minūti uz Mēness. Tas bija viņa vienīgais lidojums.

Iespējams, ka viens no interesantākajiem brīžiem Mitčela karjerā bija dalība Apollo 13 misijas glābšanā, kad astronauts simulātorā uz Zemes palīdzēja izstrādāt plānu, kā lidot ar Mēness moduli, kas savienots ar komandmoduli. Par šo darbu Mitčels saņēma Prezidenta Brīvības medaļu, kas ir augstākais civilais apbalvojums ASV.

Tā kā Mitčelam interesēja psiholoģija, apziņa un citi fenomeni, viņš 1973.gadā nodibināja institūtu, sponsorējot pētījumus šajā jomā. Viņam bija interesanti uzskati arī par ārpuszemes saprātu, lai gan Mitčels ir uzsvēris, ka pats nav sastapis citu civilizāciju pārstāvjus. Paralēli viņš ir darbojies arī vairākās citās organizācijās, piemēram Kosmosa pētnieku asociācijā, kas ir starptautiska kosmosā lidojušo vīriešu un sieviešu apvienība.

Sava mūža laikā Mitčels ir sarakstījis vairākas grāmatas.

Papildus Prezidenta Brīvības medaļai, Mitčels ir saņēmis arī citus apbalvojumus, kā arī ir iekļauts Starptautiskajā un ASV astronautu slavas zālē. 2006.gadā NASA Mitčelam uzdāvināja Mēness iežu paraugu, kuru savukārt astronauts novēlēja Dienvidfloridas Zinātnes muzejam.

Mitčels bija pēdējais no Apollo 14 astronautiem. Rosa mira 1994.gadā, bet Šepards - 1998. No 12 cilvēkiem, kas ir pabijuši uz Mēness, šobrīd starp dzīvajiem vairs ir tikai septiņi.

NASA, collectSPACE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!