ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Astronomu oāze tad un tagad


Publicēts: 6.07.2012

Eiropas Dienvidu observatorijai (ESO) šogad aprit 50 gadi. Lai atzīmētu šo gadadienu, reizi mēnesī tiek publiskots ieskats pagātnē kādā no ESO struktūrām, lai pavērotu, kā tās ir mainījušās laika gaitā. Šoreiz uzmanību pievēršam Paranālas observatorijā strādājošo oāzei.

Kopš 2002. gada februāra Paranālas Rezidence nodrošina mājvietu cilvēkiem, kas strādā Paranālas observatorijā Atakamas tuksnesī Čīlē. Paranālas observatorija, kurā atrodas Ļoti lielais teleskops, ir viena no modernākajām pasaulē. Abos attēlos, kuru autors ir Gerhards Hūdepols, redzama šī oāze tad un tagad.

Vēsturiskajā attēlā redzami celtniecības darbi 2000. gada nogalē. Projektu izstrādāja vācu arhitektu kompānija Auer+Weber. Tās pamatā ir zem zemes izbūvēta L-veida struktūra. Celtniecības materiālu krāsa ir pieskaņota tuksneša toņiem, lai ēka saplūstu ar apkārtni. Centrālā Rezidences daļa atgādina seno romiešu amfiteātri, kura terases atrodas zem skaidrām debesīm.

Mūsdienās Rezidence izskatās pilnīgi savādāk. Neskatoties uz to, ka ēka daļēji atrodas zem zemes, tās dizains rada plašuma sajūtu. Centrālo zāli pārklāj 35 metru liels kupols, kas telpā ļauj ieplūst dabīgajai gaismai. Tukšais 2000. gada amfiteātris ir pārvērties par bagātīgu tropisko dārzu, kura pamatnē atrodas baseins. Gan dārzs, gan baseins ir paredzēts, lai palielinātu mitrumu iekštelpās, sniedzot atelpu speciālistiem, kuriem nākas uzturēties ārpus telpām vienā no sausākajām vietām pasaulē.

Pateicoties unikālajai arhitektūrai, Rezidence ir slavena arī ārpus astronomu aprindām. 2008. gadā šeit tika uzņemta filma "Mierinājuma kvants". 2009. gadā Lielbritānijas laikraksts Guardian to pasludināja par vienu no desmitgades izcilākajām ēkām. Savukārt 2012. gadā Paranālas observatorijā un arī Rezidencē tika fotografēti materiāli Land Rover kampaņai "Perfektās vietas".

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!