Decembra objekts - NGC2244 foto + apraksts

Tiek astrofotgrāfēts Jūsu izvēlēts objekts

Decembra objekts - NGC2244 foto + apraksts

Postby valdis » 07 Jan 2008, 07:03

PAR IZVĒLĒTO OBJEKTU. NGC 2244 (kopā ar NGC 2237-9 un NGC 2246) jeb Rosettes miglāju aptuveni ap 1690. gadu atklājis Džons Flamsteds. Rosettes miglājs ir plašs putekļu/gāzu mākonis, izvērsies vairāk nekā viena debesu grāda platībā, salīdzinoši aizņem 5 reizes lielāku debesu platību nekā Pilnmēness. Viens no iezīmīgākajiem šī kopojuma objektiem - NGC 2244 patiesībā ir atvērtā zvaigžņu kopa, kas sastāv no nesen veidojošamies zvaigznēm, kas laika gaitā dzimušas no pamata miglāja. Šo zvaigžņu formācija vēl nebūt nav beigusies un pavisam nesen tikusi atklāta jauna zvaigzne, liecina ASV Nacionālās Optiskās Astronomijas Observatorijas 2004. gada janvāra pētījums. NGC 2244 ir viens no jaunākajiem zvaigžņu-veidošanās paraugiem Piena Ceļā. Aplēses liecina, ka objekta diametrs ir aptuveni 130 gaismas gadi, savukārt līdz ar to tā attālums ir aptuveni 5500 gaismas gadi. Masa līdzvērtīga aptuveni no 10,000-11,000 Saules masu, kas padara šo objektu par vienu no masīvākajiem zināmajiem difūzajiem miglājiem.

PAR NOVĒROJUMIEM UN ASTROFOTOGRĀFĒŠANU. Debesis, debesis, debesis... Tā arī labu iespēju decembra laikā novērot šo objektu nedabūjām, līdz ar to nācās šo objektu pārcelt uz janvāri, un nupat, jaunā gada sākumā, beidzot janvāris attaisnoja sava mēneša ar visvairāk skaidrām dienām kroni un pie mums, kā apgalvoja Meteoroloģijas aģentūra, atnāca stiprs ziemeļu anticiklons, līdzi nesdams aukstu un galvenais skaidru laiku. Trešdien, 2.janvārī, šo prognozi uzzinot, vēlā vakarā nekavējoties devāmies uz latgali, kur cerējām ka satelīta dati šoreiz nepievils un novērošana zem tiešām tumšām debesīm būs iespējama, vēl jo vairāk zinot faktu, ka pašlaik nakts vidējais garums ir gandrīz 15 stundas un novērošanu šajās dienās Mēness praktiski neietekmētu, jo jau 8. janvārī gaidāms jaunmēness un nedēļu pirms/pēc jaunmēness tālo un blāvu debess objektu novērojumi var noritēt pilnā sparā.

Pusnaktī no trešdienas uz ceturdienu ieradāmies Madonā, kur mērojām ceļu līdz Lazdonai, kur noritēja mūsu šīs reizes novērojumi. Nakts no trešdienas uz ceturdienu skaidroties sāka ap plkst.1 naktī un pietam, lai gan zvaigznes labi varēja saskatīt, debesis klāja plāna mākoņu kārta (jeb angliski tā saucamais "fair"), līdz ar to novērojumus nolēmām sākt cetudienas vakarā, kad laiks solīja laboties. Un tieši tā arī bija, jau no plkst.17 kļuva skaidrs un pietam arī tumšs un debess dzīļu novērojumi varēja sākties.

Nakts tumšības ziņā debess skatu nebūt nevarēja salīdzināt ar pierīgu (nemaz nerunāsim par salīdzinājumu ar Rīgu), pīķa melnā tumsa ļāva pilnībā izbaudīt nakts skaistumu un pāri zenītam sākotnēji vakarpusē atradās arī mums saskatāmā ziemeļu daļa no Piena Ceļa. Viens no pārsteidzošākajiem pavērsieniem bija mitruma līmenis - visu nedēļas nogali tas saglabājās 60-70% robežās, kas ir neparasti mūsu klimatam, līdz ar to šoreiz ne reizi šajās dienās nevajadzēja doties un cīnīties ar kārējo ledus kārtu ap teleskopu gaismu savācošajām lēcām/spoguļiem.

Novērojumi, līdzīgi kā tas bija ar Andromedas Galaktiku, noritēja ar ED80 teleskopu un Canon 400D nemodificēto spoguļkameru, kā gidēšanas teleskopu izmantojot 200/1000 ņūtonu, kas mums sekmīgi kalpo jau gandrīz pusotru gadu. Protams, visa balsts bija EQ-6 montējums.

Lieta, kas salīdzinājumā ar iepriekšējo reizi vienīgi tika uzlabota, ir bildes iegūšana, ja iepriekšreiz bildes tika iegūtas izmantojot standarta DSLR Shutter programmu (RAW formatā), tad šoreiz bildes ieguvām ar Maxim DSLR, kurš piedāvā efektīvāko 32BITU FITS formātu, kas ir ļoti noderīgs, jo mēs, strādājot ar šīm tiešām blāvo objektu bildēm apstrādes procesā, nevēlamies pazaudēt kādas svarīgas objektu detaļas. Šoreiz, atšķirībā no iepriekšējās reizes, tika uzņemti arī DARK attēli, kas vēlāk tika izmantoti kalibrācijas procesā. Kopā tika uzņemti 20 objekta attēli, 5 DARK attēli, 20 BIAS attēli. Apstrādes procesā stakojot bildes izmantojot Maxim DSLR programmu, 5 attēlus no šiem nebija iespējams izmantot, līdz ar to kopumā palika 15 attēli, katrs 5 minūtes garš, kas deva 1 stundas un 15 minūšu kopējo izgaismošanas effektu. Pirmais attēls tika uzņemts 3. janvārī plkst. 22:53, bet pēdējais 4. janvārī plkst. 01:42. Objekts savu kulmināciju sasniedza precīzi pusnaktī.

Apstrādes procesā bijām spiesti izdarīt visnopietnāko šīs novērošanas reizes secinājumu: Canon 400D nemodificētā kamera ar savu vājo sarkanās gaismas spektra savākšanas spēju nav piemērota tālās debess objektiem, salīdzinoši cik lielā mērā ir piemērota kādreiz astronomijai speciāli ražotā Canon 20Da kamera, kurai šīs sarkanās gaismas savākšanas līmenis ir daudz augstākā līmenī, līdz ar to ir pieņemts lēmums jau tuvākajā laikā mūsu pašreizējo kameru modificēt tā, lai tā spētu savākt pietiekami daudz sarkanās gaismas un tālās debess objekti spētu izskatīties salīdzinoši dabiski un pietiekami spilgti. Acīmredzami būs nepieciešams noņemt infrasarkanās gaismas bloķējošo filtru un tā vietā nomainīt to pret kādu no astronomijas filtriem.

Esošā bilde ir, iespējams, ir tuvu viens no maksimālajiem radītājiem tieši ar šadu komplektāciju, jo izgaismojot 5 vai 10 minūtes starpības objekta detaļās zem tumšām debesīm gandrīz vai nebija. Tomēr kopumā jāsaka, ka bildē ir iespējams diezgan labi saskatīt šī tik skaistā miglāja struktūras, lai gan protams, rezultāts, ar kameru kam šīs tik būtiskais sarkanās krāsas līmenis būtu augstāks, varēja būt pavisam savādāks.

Jau tagad jums ir iespējams balsot par februāra objektu, un mēs cerībā uz notūrīgu laiku, jau februārī ķersimies klāt jaunam izaicinājumam.

LEJUPIELĀDĒJIET ATTĒLU LIELĀKĀ REZOLŪCIJĀ, LAI APSKATĪTU SĪKĀKAS MIGLĀJA STRUKTŪRAS (SPIEDIET UZ ATTĒLA)

TEHNISKIE DATI
Izgaismots: 1 stunda & 15 minūtes (15x5min light @ ISO1600); 20bias, 5dark, 0flat
Teleskops: EQ6 Synscan + ED80 + 200/1000 Newton
Iegūts ar: ED80, Canon EOS 400D
Apstrāde:
1. MAXDSLR - FITS pamatapstrāde (20bias, 5 dark kalibrācija, krāsu transfērs), 15 attēlu stakošana & gammas korekcija (uz 0.6)
2. PHOTOSHOP - RGB krāsu izcelšana, fona tumšināšana, curves, white balance
Izmantots: GPUSB, DSUSB, EQDIR, GPS MOUSE, ACK-DC30
Filtri: nav
Autogidēts ar 200/1000 Newton un Meade LPI
Software: Cartes du Ciel, MaxDSLR, PHD Guiding, EQMOD, LSViewer, Canon Utilities, LPI software, Photoshop CS2
Attachments
NGC2244.jpg
NGC2244.jpg (915.37 KiB) Viewed 10603 times
Valdis Bumburs
Tirdzniecības vadītājs

Tel.: +371 67367066
Mob.: +371 28348174
E-pasts: info@teleskopi.lv

Skype: teleskopi.lv
Facebook: facebook.com/teleskopi.lv
Youtube: Teleskopi.lv
Twitter: teleskopi_lv
Image
User avatar
valdis
Foruma uzraugs
Foruma uzraugs
 
Posts: 243
Joined: 09 Nov 2006, 00:44
Location: Makstenieki, Garkalnes novads

Postby hmmzis » 07 Jan 2008, 17:34

Jums, dzheki, labi sanaak! :) Man patiik, ir redzami arii ne H-alfa regjioni, kas parasti nav tik biezhi redzami shii objekta atteelos.
Taa turpinaat!!! :)

V.
hmmzis
Baltais punduris
Baltais punduris
 
Posts: 209
Joined: 16 Dec 2008, 19:57

Postby Agnis » 30 Jan 2008, 23:04

Iespaidīgi!
Agnis
Brūnais punduris
Brūnais punduris
 
Posts: 196
Joined: 20 Mar 2010, 03:43

Postby drago » 01 Feb 2008, 23:08

ja jau reiz juus taa vazaajaties apkaart pa latviju, vareejaat nopirkt sky quality meter ( http://unihedron.com/projects/darksky/ )un papubliceet rezultaatus pa dazaadaam latvijas vietaam, citaadi teksti " nu baigi baigi tumshaas debesis, ar maskavas centru nekaadiigi saliidzinaat nevar" stipri subjektiivi izskataas, a taa buus konkreeti cipari ;) pats pa to piedomaaju, kaut arii esmu maajaasseedeetaajs, un sameeriit vareetu tik kaadas 4-6 sites latvijaa, bet nu anyway interesanti, cik slikta vieta kura ir...;)
User avatar
drago
Brūnais punduris
Brūnais punduris
 
Posts: 132
Joined: 20 Feb 2007, 18:48


Return to Projekts: mēneša objekts

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron