Pirmā nopietnā astronomijas nakts

Debess objektu novērojumi

Pirmā nopietnā astronomijas nakts

Postby valdis » 14 Mar 2007, 18:58

Beidzot! Izdevās pavadīt kārtīgi visu 13./14. marta nakti, lai novērotu skaistās debesis. Tā bija līdz šim nopietnākā astronomijas novērošana.

Tātad - tika izmantots:
-) EQ-6 SynScan montējums + dzels kājas
-) 200/1000 (f/5) reflektors
-) Portatīvais
-) Canon 400D EOS spoguļkamera
-) Aksesuāri un pilns ar visādiem loriņiem tika iztestēti

Atradāmies netālu no Rīgas robežas, tākā vismaz vienā debess pusē bija jūtams diezgan spēcīgs gaismas piesārņojums. Lai gan Mēness gaisma pašlaik īpaši neietekmē novērošanu, tomēr Piena Ceļš tomēr vēl pilnībā nebija redzams ar aci.

Sākās viss ar reflektora centrēšanu - vispirms tiek nocentrēts sekundārais spogulis, pēc tam arī primārais. Lai centrēšana noritētu veiksmīgāk, izmantojām speciālo centrēšanas palīglīdzekli. Centrēšana, kas ilga aptuveni 20-30 minūtes, izdevās nevainojami.

Tad neliela pauze, iestiprināmies un pulkstenis jau ap 21.00 - laiks nest montējumu laukā un uztēmēt montējumu uz Polaris [jeb Polārzvaigzni] (lai vēlāk varētu izmantot visas plašās tracking un GOTO funkcijas). To darījām pirmo reizi. Montējuma galvas vertikālo skalu atvirzam līdz 57 grādiem, pēc tam pagriežam arī horizontāli precīzi uz ziemeļiem un valā - Polārzaigzne ir iebūvētā polārtēmekļa centrā. Domājām, ka centrēšana ilgs stundu vai pat vairāk, bet paveicām to pa 5 minūtēm!

Beidzot, varam sākt domāt par reālu novērošanu. Pēdējo reizi apskatām zvaigznes ar aci - atmosfēras turbulence ir, bet nav tik izteikta, savukārt caurspīgums ir daudz maz OK. Montējumam pievienojam pulti un 12V 2,5Amp adapteri, blakus portatīvo ar Cartes du Ciel programmu palaistu, lai domātu, kādus objektus izvēlēsimies. Beidzot - nakts var sākties pa nopietno.

Slēdzam iekšā SynScan mountu, ievadam visus nepieciešamos datus un taisam 2 zvaigžņu aligmentu. Kā pirmo zvaigzni izvēlamies Betelguese. Nākas atlaist vaļīgi deklinācijas un rekstascensijas asis, jo montējums devies galīgi greizā virzienā. Nocentrējam un kā otro zvaigzni izvēlamies Alioth. Par pārsteigumu - montējums precīzi aiziet līdz zvaigznei, atliek tikai veikt minimālas korekcijas un zvaigžņu centrēšana ir pabeigta.

Var sākties 'slinkie' novērojumi. Spiežam M42/43 - Oriona Miglājs -, fantastisks skats, ir skaidri redzamas struktūras, daudzas jaundzimušās zvaigznītes. Pamainam okulārus, īpaši skaisti izskatijās ar UW20 un UW9 mm. 1,25" okulāriem. Nākošais nopietnais mērķis - Saturns. Jā - super! Papriekšu ar 42 mm. 2" okulāru (24x), pēc tam ar 20 mm. UW okulāru (50x), pēc tam ar 9 mm. (111x) - ar šo okulāru bija ideālā kombinācija - liels, bet ass... Pēc tam pajokojamies ar 2 mm. LER okulāru (500x). Lai gan bija diezgan liels palielinājums un bilde arī nebija ideāli asa, tomēr montējums kustējās līdzi Saturnam diezgan precīzi un koriģēšana bija nepieciešama ļoti reti. Vislabākais joks - ar visu neasumu bija redzama melnais caurums Saturna gredzenā - jā, tā pati Casini sprauga. Pajokojamies ar 1000x palielinājumu (2mm. LER + TAL barlow) un dodamies tālāk. Spiežam M45 - ņjā, Plejādes kā Plejādes, neko sliktu/labu nepateiksi. Atvērtās zvaigžņu kopas tonakt bija papilnam. Jāsaka godīgi - pašas skaistākās bija tieši pie zenīta. Vislabāk tās bija novērot ar 20 mm. UW okulāru (vienkāršs iemesls - lai saietu vienā redzes laukā). Diemžēl, diemžēl, M31 jeb Andromedas Galaktika mūsu slikuma dēļ un kavēšanās dēļ jau bija 'norietējusi'. Arī uz spožo Venēras disku paskatīties tā arī nesanāca. Viens no lielākajiem pārsteigumiem bija tieši NGC 2244 jeb 'Rosette' Miglājs - struktūras praktiski nebija redzamas nekādas (pat pelēka pleķa nebija). Likām iekšā dažādus filtrus - rezultāts pilnīgi nekāds. Njā, laikam tāpēc domāta astrofotogrāfēšana... M1 jeb Krabja Miglājam vēl bija redzama neliela pelēka migliņa. Sākām pārbaudīt Messier objektus, kurus varam redzēt un kurus redzēt mums vissdrīzāk neizdosies. Izgājām no M1 līdz M110 un tā 2x ar aptuveni 3 stundu intervālu. Redzējām kādus 35-40 objektus no 130 (virs horizonta gan bija vairāk). Paprovējām arī kādus 50 NGC un 10 IC objektus. Pie zenīta varējā redzēt objektus ar 13. zvaigžņlielumu, zemāk - līdz 12. zvaigžņlielumam. Negribas nepieminēt vienu ievērības cienīgu objektu - M13 lodveida zvaigžņu kopu. Brīnišķīga, ar simtiem zvaigžņu, reāli skatāma un brīnišķīga bija līdz pat 400x palielinājumam. Apbrīnojams objekts - skatoties uz to arvien ilgāk varēja saskatīt ar vien vairāk un vairāk zvaigžņu. Tā nu novērošana turpinājās (ar pārtraukumu brīžiem, kad apmācās pilnīgi visas debesis) līdz 4:00. Bijām ļoti apmierināti ar rezultātiem - bijām redzējuši ļoti daudz objektu salīdzinoši īsā laikā - GOTO sistēma tomēr ir tā vērta. Paprovējām arī SLR fotogrāfēšanu ar Canon 400D, tomēr Saturnu tā arī ar prime focus metodi nofotogrāfēt neizdevās.

Noteikti cerams, ka tik jaukas naktis būs arī nākotnē. Katrā ziņā pirmā pieredze nu ir iegūta. :)

P.S. kamēr te rakstu, skatos pa logu, ka arī šovakar būs brīnišķīgas debesis. Vismaz es no savas pozīcijas nevienu mākoni neredzu. :wink:
Valdis Bumburs
Tirdzniecības vadītājs

Tel.: +371 67367066
Mob.: +371 28348174
E-pasts: info@teleskopi.lv

Skype: teleskopi.lv
Facebook: facebook.com/teleskopi.lv
Youtube: Teleskopi.lv
Twitter: teleskopi_lv
Image
User avatar
valdis
Foruma uzraugs
Foruma uzraugs
 
Posts: 243
Joined: 09 Nov 2006, 00:44
Location: Makstenieki, Garkalnes novads

Postby hmmzis » 19 Mar 2007, 23:21

Apsveicieni ar pirmo kaartiigo noveerojumu sesiju! :)
M45 labaak ir skatiities instrumentaa, kas speejiigs dot vismaz kaadu 3 graadus redzes lauka, man personiigi Plejaades labaak patiik binoklii ;). Rosettei vajag vai nu ljoti tumshas debesis, vai arii OIII vai UHC filtru, pat no 6m debesiim neesmu vareejis to ieraudziit. Principaa cilveeki baumo, ka tas ir saskataams tikai aizliekot acij priekshaa OIII vai UHC filtru, bez teleskopa.
Planeetas vislabaak ir fotografeet ar iisaam un daudzaam ekspiziicijaam, populaaraakais ir avi rezhiims ;) (pameegjiniet caur barlowu, buus lielaaks atteels, pat varat meegjinaat stakot (vienu ieksh otras) barlowus, 1000mm nav gana liels fokusa attaalums prieksh primaaraa fokusa planeetaam).
Par M13 varu tikai piekrist - lielisks skats, it sevishkji tumshaas debesiis (shajaa nedeeljas nogalee 28x jau shis un vel citi saaka "skjiist" pa zvaigzneem, 120x M13 propellera forma bija lieliski redzama), vel varu ieteikt apskatiities turpataas esosho M92, M3 un M5, visi lieliski izskataas pat nelielos palielinaajumos :).

Skaidras debesis! :)


V.
hmmzis
Baltais punduris
Baltais punduris
 
Posts: 209
Joined: 16 Dec 2008, 19:57

Postby valdis » 19 Mar 2007, 23:39

Pavisam aizmirsu, nākošajā naktī Jānis pamēģināja pafočēt turot savu kameru (parastu digitālo [ne spoguleni]) pie okulāra. Tā arī radās pirmās bildes, tiesa gan nekādas sevišķās. Pēc tam paprovēju ar Registax4 saspraust 4 gab. Saturna bildes (katra bija savā vietā :lol: ) un sanāca:

Image

Rekur Oriona miglājs bez saspraušanas:

Image

Ekur M13 :lol:, protams bez saspraušanas:

Image

Vēl tikai piebildīšu, ka visas bildes ņemtas ar Synta 200/1000 (uz EQ6 synscan) ar parastu digitālo fotoaparātu (projekcijas metode), turot roku pie okulāra (diemžēl adapters nebija paķēries līdzi). Bildes principā ir tādas kādas tās ir, nebija laika apstrādāt. Arī fotogrāfēts tuvu pie Rīgas. Pietam, tās bija pirmās bildes mums. Un arī EQ6 montējums vēl nebija pilnīgi precīzi iestatīts. Nākamās, cerams, būs labākas - centīsimies sākt trennēties ar spoguleni (canon 400d). :wink:

P.S. kad būs nopietnākas astrobildes, tad iebāzīšu pie astrofotogrāfēšanas sadaļas forumā
Valdis Bumburs
Tirdzniecības vadītājs

Tel.: +371 67367066
Mob.: +371 28348174
E-pasts: info@teleskopi.lv

Skype: teleskopi.lv
Facebook: facebook.com/teleskopi.lv
Youtube: Teleskopi.lv
Twitter: teleskopi_lv
Image
User avatar
valdis
Foruma uzraugs
Foruma uzraugs
 
Posts: 243
Joined: 09 Nov 2006, 00:44
Location: Makstenieki, Garkalnes novads

Postby hmmzis » 20 Mar 2007, 13:01

Nu M42 kodols izskataas diezgan daudzsoloshi, peec zvaigzneem gan var redzeet, ka bik sekoshana vai nu iepaliek, vai apsteidz. Pameegjinaashu paniekoties ar saturna apstraadi, mosh kautko sanaaks izdariit, vismaz vienu maakonjo joslu es tur redzu ;).
M13 vajag vai nu vairaak kadrus vai ilgaaku ekspoziiciju, iskataas labi prieksh viena kadra, kas vel ir no rokas focheets :).
hmmzis
Baltais punduris
Baltais punduris
 
Posts: 209
Joined: 16 Dec 2008, 19:57


Return to Novērojumi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

cron