Marsa meteorīts

Viss, kas saistīts ar Saules sistēmu

Marsa meteorīts

Postby veiga » 01 Aug 2009, 18:33

Atvērt topiku rosināja ieraksts StarSpace sadaļā "Šodien vēsturē" - '2000. gadā Omānā tiek atrasts Marsa meteorīts NWA 2737.'
(Ja ir interese aplūkot, tad to var izdarīt šeit: http://www2.jpl.nasa.gov/snc/nwa2737.html, šeit: http://www.catchafallingstar.com/nwa2737.htm vai uzguuglēt.)

Jautājums viedajiem: kāpēc tiek uzskatīts, ka meteorīts ir nācis no Marsa?
Publikācijās kā pašsaprotams tiek izteikts šāds apgalvojums, nekādi nesaprotu, kāds vispār ir pamats šādam apgalvojumam?
Kādam ir jābūt triecienam, lai Marsa iezis atrautos no planētas un pārvarētu planētas pievilkšanās spēku?
veiga
Brūnais punduris
Brūnais punduris
 
Posts: 144
Joined: 27 May 2009, 00:18
Location: Ragana

Re: Marsa meteorīts

Postby Redaktors » 01 Aug 2009, 22:10

Uz Zemes ir atrasti vairāk kā 20 000 meteorītu, no tiem tikai aptuveni 30 ir nākuši no Marsa. Kā nosaka, ka meteorīts nācis no Marsa - sastāvs un vienīgi sastāvs. Marsa sastāvs ir zināms, pateicoties daudzajām misijām. Dažos meteorītos atrasti gāzu ieslēgumi, kuru sastāvs ir gandrīz identisks Marsa atmosfēras sastāvam.

Marsa meteorīti pieder tā saucamajai SNC grupai - šergotīti, nakhlīti un časignīti. Tie visi pieder akmens tipa meteorītiem. Ir vēl daži Marsa meteorīti, kas pieder citām grupām, bet to ir maz. SNC grupas meteorīti ir relatīvi jauni. To vecums lielākoties nepārsniedz 1,3 miljardus gadu, kas liecina, ka tie nenāk no daudz vecākajiem asteroīdiem, bet no planētas, kur vulkāniskie procesi ir ilguši krietni vien ilgāk un ieži sacietējuši vēlāk.

Sadursmei patiesi ir jabūt grandiozai, lai daļa izsviestā materiāla nonāktu atpakaļ kosmosā. No mums zināmajām cietajām planētām un tuvumā esošajiem pavadoņiem, uz Zemes ir atrasti meteorīti no Marsa un Mēness. Abu gadījumā gravitācija ir mazāka nekā uz Zemes, kā arī atmosfēra ir retināta, vai tās praktiski nav. Tādēļ gan no Marsa, gan no Mēness atlūzām ir vieglāk atrauties. Tīri teorētiski iespējams, ka lielu sadursmju rezultātā arī no Zemes ir izsists kāds gabals un aizlidojis līdz Marsam, Mēnesim vai citam objektam. Lai klints gabals pamestu Marsu, tam jāatīsta ātrums 5,4 km/s. Krāterim, kas izveidotos trieciena rezultātā, kas atlūzas spētu paātrināt līdz šādam ātrumam, varētu būt lielāks par 10 kilometriem. Šādu krāteru uz Marsa ir pietiekami daudz.
Redaktors
Sarkanais punduris
Sarkanais punduris
 
Posts: 396
Joined: 04 Sep 2008, 10:14

Re: Marsa meteorīts

Postby veiga » 01 Aug 2009, 23:35

Paldies, izsmeļoši :geek:
veiga
Brūnais punduris
Brūnais punduris
 
Posts: 144
Joined: 27 May 2009, 00:18
Location: Ragana


Return to Saules sistēma

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests

cron